Wypadają mi włosy, czego może to być objawem?

Pytanie na forumODP
Wypadają mi włosy, czego może to być objawem?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-23 21:53:33
flagAktualizacja:2025-09-09 09:19:28

Pytanie użytkownika

Zauważyłam, że od jakiegoś miesiąca strasznie wypadają mi włosy, dosłownie wszędzie znajduję je w łazience. Nie zmieniłam nic szczególnego w moim trybie życia, więc zastanawiam się czym może to być spowodowane?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

Wypadanie włosów może mieć wiele przyczyn, warto więc zacząć od dokładnej diagnostyki, obejmującej badania krwi, szczególnie tarczycy i poziomu żelaza, niedobory witamin i minerałów mogą być istotnym czynnikiem, wpływającym na kondycję włosów, stres i zmiany hormonalne również odgrywają rolę, dlatego warto przeanalizować ostatnie wydarzenia i cykl menstruacyjny, dieta bogata w białko, witaminy i minerały jest kluczowa, dlatego należy przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym, w przypadku braku poprawy, konsultacja z dermatologiem lub trychologiem jest wskazana, specjalista oceni stan skóry głowy i włosów, zaleci odpowiednie leczenie lub dodatkowe badania, ważne jest, aby nie lekceważyć problemu, ponieważ wczesna interwencja może zapobiec dalszej utracie włosów.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

Wypadanie włosów może mieć wiele przyczyn, warto więc zacząć od dokładnej diagnostyki, obejmującej badania krwi, szczególnie tarczycy i poziomu żelaza, niedobory witamin i minerałów mogą być istotnym czynnikiem, wpływającym na kondycję włosów, stres i zmiany hormonalne również odgrywają rolę, dlatego warto przeanalizować ostatnie wydarzenia i cykl menstruacyjny, dieta bogata w białko, witaminy i minerały jest kluczowa, dlatego należy przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym, w przypadku braku poprawy, konsultacja z dermatologiem lub trychologiem jest wskazana, specjalista oceni stan skóry głowy i włosów, zaleci odpowiednie leczenie lub dodatkowe badania, ważne jest, aby nie lekceważyć problemu, ponieważ wczesna interwencja może zapobiec dalszej utracie włosów.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Powodów może być mnóstwo...Od farbowania włosów, od gorszego stanu zdrowia, od zbyt częstego używania prostownicy itp. Bierz jakieś witaminy, staraj się ich nie obciążać i zobaczysz, jak nie przejdzie no to wizyta u lekarza i badania, żeby wiedzieć czy wszystko ze zdrowiem ok.
Ilość ocen: 1
0/0-0