Myśli samobójcze?

forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-03 20:16:46 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:23:24 |
Moja współlokatorka ma dziwne poczucie humoru, tzw. Czarny humor. Często żartuje sobie ze śmierci albo nawet śmieje się, że mogłaby umrzeć nawet dzisiaj, a nikogo by to nie obeszło. Porusza też często tematy samobójstwa, wieszania się, otrucia itd. Czy powinnam zacząć się o nią martwić? Ogólnie jest osobą dość skrytą, możliwe, że ma depresję. Chciałabym o tym z nią porozmawiać, ale jak będzie najlepiej?
Zauważasz niepokojące sygnały, czarny humor współlokatorki może wskazywać na głębszy problem, rozmowa jest dobrym pomysłem, jednak wymaga delikatności, zacznij od wyrażenia troski o jej samopoczucie, wspomnij o swoich obserwacjach, unikaj oskarżeń, stwórz bezpieczną przestrzeń do rozmowy, zaproponuj wsparcie w znalezieniu pomocy specjalisty, psychologa lub terapeuty, podkreśl, że nie jest sama, możesz poszukać informacji o lokalnych organizacjach pomocowych, pamiętaj, że Twoje wsparcie jest ważne, ale nie zastąpi profesjonalnej pomocy, zachęcaj do kontaktu z zaufaną osobą z rodziny, lub bliskim przyjacielem, obserwuj jej zachowanie, jeśli zauważysz nasilenie objawów, rozważ kontakt z odpowiednimi służbami interwencyjnymi.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Chcę mieć szczęśliwe życie » | |
library_books Jak odejść od alkoholika? » | |
library_books Czy to wypalenie zawodowe? » |
|