Deja vu, czy to coś szkodliwego

Pytanie na forumODP
Deja vu, czy to coś szkodliwego
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-13 23:10:18
flagAktualizacja:2025-09-09 07:17:22
ID: 6581f020e6915

Bardzo często odczuwam tzw. Deja vu. Wiem, że to powszechne zjawisko, ale w moim przypadku jest aż zbyt powszechne. Dochodzi do tego, że gubię granicę między jawą a tymi wrażeniami. Niekiedy pomijam ważne wydarzenia, bo myślę, że po prostu mi się zdawało. Czy powinnam wybrać się do psychologa?

Porada

Częste i intensywne odczuwanie deja vu, prowadzące do zacierania granic między rzeczywistością a wrażeniami, niewątpliwie może budzić niepokój, wpływając na codzienne funkcjonowanie, percepcję ważnych wydarzeń. W takiej sytuacji, kiedy zjawisko staje się nadmiernie uciążliwe, zakłócając poczucie realności, zaleca się konsultację ze specjalistą, psychologiem lub psychiatrą, który przeprowadzi szczegółową diagnozę, oceni skalę problemu, wykluczy inne podłoża, zaproponuje adekwatne wsparcie, techniki radzenia sobie, pomagając odzyskać komfort psychiczny, jasność postrzegania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close