Dziwne czynności
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-06 23:07:07 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:18:23 |
Moja mama skończyła już siedemdziesiąt lat i do tej pory było z nią wszystko ok, ale teraz pojawiły się dziwne czynności takie jak nadmierne mycie rąk (myje dosłownie co piętnaście minut) i noszenie maseczki w domu. Mama twierdzi, że boi się COVID, ale przesadza lub jest chora. Podaje też rękę używając foliowego woreczka. Czy to np. natręctwo?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Należy pilnie skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który oceni stan zdrowia mamy, skieruje na ewentualne badania, wykluczy infekcję lub inne schorzenia somatyczne, mogące wpływać na zachowanie, istotne jest również skonsultowanie się z psychologiem lub psychiatrą, który przeprowadzi diagnozę w kierunku zaburzeń lękowych, natręctw lub innych problemów psychicznych, ważne jest zapewnienie mamie wsparcia emocjonalnego, zrozumienia, cierpliwości, należy delikatnie zachęcać mamę do podjęcia leczenia, jednocześnie respektując jej granice, warto rozważyć terapię rodzinną, aby wspólnie przepracować trudności i znaleźć skuteczne strategie radzenia sobie z sytuacją, istotne jest monitorowanie stanu zdrowia mamy i dostosowywanie planu leczenia do jej potrzeb.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Należy pilnie skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który oceni stan zdrowia mamy, skieruje na ewentualne badania, wykluczy infekcję lub inne schorzenia somatyczne, mogące wpływać na zachowanie, istotne jest również skonsultowanie się z psychologiem lub psychiatrą, który przeprowadzi diagnozę w kierunku zaburzeń lękowych, natręctw lub innych problemów psychicznych, ważne jest zapewnienie mamie wsparcia emocjonalnego, zrozumienia, cierpliwości, należy delikatnie zachęcać mamę do podjęcia leczenia, jednocześnie respektując jej granice, warto rozważyć terapię rodzinną, aby wspólnie przepracować trudności i znaleźć skuteczne strategie radzenia sobie z sytuacją, istotne jest monitorowanie stanu zdrowia mamy i dostosowywanie planu leczenia do jej potrzeb.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Chłopak namawia mnie do seksu, jak mu odmówić? » | |
| library_books Jak można walczyć ze stresem? » | |
| library_books Mój partner stał się agresywny co mam robić? » |
|