Boję się życia

Pytanie na forumODP
Boję się życia
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-07 21:40:39
flagAktualizacja:2025-09-09 07:14:22
Pytanie użytkownika

Mam 25 lat i totalnie boję się życia...myślę, że to jest po prostu depresja, która trwa już bardzo długi czas. Nie wyobrażam sobie pójścia do jakiejś poważnej pracy, nie umiem rozmawiać z ludźmi, po prostu czuję się beznadziejna. Nie wiem jak mam sobie z tym wszystkim poradzić...

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozwiązaniem opisanej sytuacji, w której dominuje lęk przed życiem i poczucie beznadziejności, jest podjęcie profesjonalnej pomocy psychologicznej. Warto skonsultować się z psychoterapeutą lub psychiatrą, ponieważ objawy takie jak trudności w relacjach i unikanie wyzwań zawodowych mogą wskazywać na depresję. Specjalista pomoże postawić trafną diagnozę, a także zrozumieć źródła problemów. Terapia pozwoli na stopniowe budowanie poczucia własnej wartości, naukę skutecznych strategii radzenia sobie z lękiem oraz rozwijanie umiejętności społecznych, co jest kluczem do odzyskania kontroli nad życiem.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozwiązaniem opisanej sytuacji, w której dominuje lęk przed życiem i poczucie beznadziejności, jest podjęcie profesjonalnej pomocy psychologicznej. Warto skonsultować się z psychoterapeutą lub psychiatrą, ponieważ objawy takie jak trudności w relacjach i unikanie wyzwań zawodowych mogą wskazywać na depresję. Specjalista pomoże postawić trafną diagnozę, a także zrozumieć źródła problemów. Terapia pozwoli na stopniowe budowanie poczucia własnej wartości, naukę skutecznych strategii radzenia sobie z lękiem oraz rozwijanie umiejętności społecznych, co jest kluczem do odzyskania kontroli nad życiem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close