Czy mogę starać się o wyższe alimenty?
| forum | Forum » Pytania prawnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-24 09:06:54 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:07:22 |
Pięć lat temu rozeszłam się z mężem i sąd ustalił kwotę alimentów, którą płaci na syna. Od tego czasu mojemu byłemu zaczęło bardzo dobrze powodzić się finansowo, a wydatki na syna rosną. Czy mogę się starać o podwyższenie alimentów?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Jak najbardziej istnieje możliwość dochodzenia wyższych alimentów, gdyż od ostatniego wyroku nastąpiła istotna zmiana stosunków, co stanowi podstawę prawną do modyfikacji obowiązku alimentacyjnego. Należy w tym celu złożyć pozew o podwyższenie alimentów do właściwego sądu rejonowego, argumentując go wzrostem usprawiedliwionych potrzeb syna, takich jak koszty edukacji, leczenia czy rozwoju zainteresowań, a także znaczącą poprawą sytuacji majątkowej i zarobkowej byłego męża, co trzeba będzie udowodnić.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Jak najbardziej istnieje możliwość dochodzenia wyższych alimentów, gdyż od ostatniego wyroku nastąpiła istotna zmiana stosunków, co stanowi podstawę prawną do modyfikacji obowiązku alimentacyjnego. Należy w tym celu złożyć pozew o podwyższenie alimentów do właściwego sądu rejonowego, argumentując go wzrostem usprawiedliwionych potrzeb syna, takich jak koszty edukacji, leczenia czy rozwoju zainteresowań, a także znaczącą poprawą sytuacji majątkowej i zarobkowej byłego męża, co trzeba będzie udowodnić.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Inflacja a podwyżki w pracy » | |
| library_books Dochodzenie zwrotu nakładów od wspólnika ze spółki cywilnej » | |
| library_books Kontrola trzeźwości » |
|