Ojciec chce nawiązać ze mną kontakt, a ja nie wiem czy tego chcę
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-23 23:35:03 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:25:24 |
Ojciec zostawił nas jak byłam mała. Moja mama została sama z dwójką dzieci i świetnie sobie poradziła, ale było ciężko. Teraz nagle pojawił się i chce nawiązać kontakt ze mną i siostrą. Mam do niego ogromny żal i nie wiem czy chcę się z nim widzieć... Czy powinnam dać mu szansę?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozważenie własnych uczuć jest najważniejsze, analiza motywacji ojca pomoże podjąć decyzję, szczera rozmowa z mamą i siostrą może wnieść nowe spojrzenie, warto zastanowić się nad potencjalnymi korzyściami i stratami wynikającymi z nawiązania kontaktu, decyzja o spotkaniu powinna być podyktowana własnym komfortem psychicznym, można rozważyć spotkanie w obecności terapeuty, aby zapewnić bezpieczną przestrzeń do rozmowy, ewentualna odmowa nie musi być ostateczna, zawsze można zmienić zdanie w przyszłości, ustalenie granic i oczekiwań przed ewentualnym spotkaniem jest kluczowe, ważne jest, aby pamiętać o własnym dobru i nie czuć presji do zrobienia czegoś wbrew sobie, stopniowe nawiązywanie kontaktu, na przykład poprzez wymianę wiadomości, może być mniej obciążające niż od razu osobiste spotkanie.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozważenie własnych uczuć jest najważniejsze, analiza motywacji ojca pomoże podjąć decyzję, szczera rozmowa z mamą i siostrą może wnieść nowe spojrzenie, warto zastanowić się nad potencjalnymi korzyściami i stratami wynikającymi z nawiązania kontaktu, decyzja o spotkaniu powinna być podyktowana własnym komfortem psychicznym, można rozważyć spotkanie w obecności terapeuty, aby zapewnić bezpieczną przestrzeń do rozmowy, ewentualna odmowa nie musi być ostateczna, zawsze można zmienić zdanie w przyszłości, ustalenie granic i oczekiwań przed ewentualnym spotkaniem jest kluczowe, ważne jest, aby pamiętać o własnym dobru i nie czuć presji do zrobienia czegoś wbrew sobie, stopniowe nawiązywanie kontaktu, na przykład poprzez wymianę wiadomości, może być mniej obciążające niż od razu osobiste spotkanie.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Mieszkanie z teściową mnie dobija » | |
| library_books Nowa praca stres » | |
| library_books Widzę wszystko w czarnych barwach » |
|