Boję się angażować, jak to zmienić?

Pytanie na forumODP
Boję się angażować, jak to zmienić?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-09-25 20:51:35
flagAktualizacja:2025-09-09 07:14:22
ID: 6581f01ec0aa5

Mam strach przez zaangażowaniem, zawsze jak widzę, że zaczyna robić się już poważniej to się wycofuję, a później żałuję, że nie zaryzykowałem... Jak mam sobie z tym poradzić?

Porada

Rozwiązanie problemu lęku przed zaangażowaniem wymaga wieloetapowego podejścia, które należy rozpocząć od zidentyfikowania jego źródła, często ukrytego w przeszłych doświadczeniach lub nieuświadomionych wzorcach. Następnym krokiem jest świadoma praca nad kwestionowaniem negatywnych myśli o bliskości, które automatycznie prowadzą do wycofywania się z relacji, co pozwala przerwać błędne koło unikania. Warto również stosować metodę małych kroków, czyli stopniowo zwiększać swoje zaangażowanie, oswajając lęk zamiast mu ulegać. Kluczowe może okazać się wsparcie psychoterapeuty, który pomoże zrozumieć mechanizmy obronne i zbudować zdrowe podstawy dla przyszłych, trwałych związków.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close