Jak nie wpaść w alkoholizm?

forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-25 20:58:05 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:20:23 |
Może przesadzam, ale wydaje mi się, że jestem na najlepszej drodze do popadnięcia w alkoholizm. Moja żona ma zwyczaj codziennie wypijać kieliszek wina do kolacji, a ja się w to wciągnąłem i też piję, tyle, że kilka kieliszków, bo po jednym kompletnie nic nie czuję. Czy jest to niegroźne i panikuję? Czy powinienem już przestać?
Zaniepokojenie rosnącym spożyciem alkoholu, zwłaszcza przy zauważalnym wzroście tolerancji, stanowi poważny sygnał ostrzegawczy, wymagający natychmiastowej uwagi, ponieważ może wskazywać na rozwijające się uzależnienie, a bagatelizowanie takich symptomów prowadzi często do pogłębiania problemu, co utrudnia późniejszą interwencję, dlatego kluczowe jest podjęcie konkretnych działań prewencyjnych, by skutecznie zapobiec eskalacji, w tym ograniczenie lub całkowite zaprzestanie picia, a także pilna konsultacja z psychologiem lub terapeutą uzależnień, który profesjonalnie oceni sytuację i zaproponuje indywidualny plan wsparcia, pomagając ustalić zdrowe granice oraz rozwinąć mechanizmy radzenia sobie z pokusą, co jest niezbędne dla utrzymania zdrowia psychicznego i fizycznego, a także dla ochrony relacji rodzinnych, zatem proaktywne podejście jest tu absolutnie fundamentalne.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jakiego specjalistę polecacie? » | |
library_books Czy istnieje osobowość altruistyczna? » | |
library_books Co zrobić ze swoim życiem? » |
|