Jak nie wpaść w alkoholizm?

Pytanie na forumODP
Jak nie wpaść w alkoholizm?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-25 20:58:05
flagAktualizacja:2025-09-09 07:20:23
ID: 6581f0208b8b8

Może przesadzam, ale wydaje mi się, że jestem na najlepszej drodze do popadnięcia w alkoholizm. Moja żona ma zwyczaj codziennie wypijać kieliszek wina do kolacji, a ja się w to wciągnąłem i też piję, tyle, że kilka kieliszków, bo po jednym kompletnie nic nie czuję. Czy jest to niegroźne i panikuję? Czy powinienem już przestać?

Porada

Zaniepokojenie rosnącym spożyciem alkoholu, zwłaszcza przy zauważalnym wzroście tolerancji, stanowi poważny sygnał ostrzegawczy, wymagający natychmiastowej uwagi, ponieważ może wskazywać na rozwijające się uzależnienie, a bagatelizowanie takich symptomów prowadzi często do pogłębiania problemu, co utrudnia późniejszą interwencję, dlatego kluczowe jest podjęcie konkretnych działań prewencyjnych, by skutecznie zapobiec eskalacji, w tym ograniczenie lub całkowite zaprzestanie picia, a także pilna konsultacja z psychologiem lub terapeutą uzależnień, który profesjonalnie oceni sytuację i zaproponuje indywidualny plan wsparcia, pomagając ustalić zdrowe granice oraz rozwinąć mechanizmy radzenia sobie z pokusą, co jest niezbędne dla utrzymania zdrowia psychicznego i fizycznego, a także dla ochrony relacji rodzinnych, zatem proaktywne podejście jest tu absolutnie fundamentalne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close