Moja przyjaciółka ma dziwne wahania nastrojów

Pytanie na forumODP
Moja przyjaciółka ma dziwne wahania nastrojów
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-22 19:37:55
flagAktualizacja:2025-09-09 07:23:24
Pytanie użytkownika

Od pewnego czasu zauważyłam, że można koleżanka ma dziwne wahania nastrojów. Raz można z nią porozmawiać normalnie, innym razem wybucha z byle powodu. Zwracałam jej już uwagę, że coś złego się z nią dzieje, ale nie chce mnie słuchać. Co mam zrobić, żeby jej pomóc? Boje się, że to początek jakiejś groźnej choroby.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Wahania nastrojów przyjaciółki wymagają cierpliwości oraz konsekwentnego okazywania zrozumienia, nawet gdy ona odmawia rozmowy, co jest kluczowe. Spokojnie wyrażaj troskę, unikając osądzania, podkreślając jej dobro, co buduje zaufanie. Subtelnie zasugeruj konsultację ze specjalistą, psychologiem lub psychiatrą, przedstawiając to jako formę dbania o siebie, nie leczenia. Profesjonalna pomoc jest kluczowa przy poważnych problemach, a Twoje wsparcie niezbędne, proces ten wymaga czasu.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Wahania nastrojów przyjaciółki wymagają cierpliwości oraz konsekwentnego okazywania zrozumienia, nawet gdy ona odmawia rozmowy, co jest kluczowe. Spokojnie wyrażaj troskę, unikając osądzania, podkreślając jej dobro, co buduje zaufanie. Subtelnie zasugeruj konsultację ze specjalistą, psychologiem lub psychiatrą, przedstawiając to jako formę dbania o siebie, nie leczenia. Profesjonalna pomoc jest kluczowa przy poważnych problemach, a Twoje wsparcie niezbędne, proces ten wymaga czasu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close