Jak sobie radzić z teściową, która jest złośliwa?

Pytanie na forumODP
Jak sobie radzić z teściową, która jest złośliwa?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-09-27 20:33:22
flagAktualizacja:2025-09-09 07:21:23
ID: 6581f01ed394f

Moja teściowa wtrąca sie do dosłownie wszystkiego, ciągle mnie poucza, wszystko co zrobię jest nie dosyć dobre... Pewnie nie jestem w tym odosobniona, więc może coś doradzicie jak sobie z tym radzić? Nie chcę robić przykrości mężowi, ale boje się, że któregoś dnia po prostu wybuchnę...

Porada

Aby radzić sobie ze złośliwą teściową, kluczowe jest otwarte porozmawianie z mężem, przedstawienie mu uczuć, uzyskanie wsparcia, wspólne ustalenie granic. Następnie, uprzejmie, lecz stanowczo wyznacz teściowej jasne granice, nie pozwalając na wtrącanie się, krytykę, pamiętając o prawie do szacunku, decyzji. Ignoruj prowokacje, unikaj zbędnych dyskusji, które potęgują frustrację, wyczerpują. Zawsze dbaj o zdrowie psychiczne, to priorytet. W ostateczności, gdy inne metody zawiodą, ograniczenie kontaktów może być najzdrowszym rozwiązaniem, chroniącym samopoczucie, stabilność małżeństwa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close