Jak sobie radzić z teściową, która jest złośliwa?

Pytanie na forumODP
Jak sobie radzić z teściową, która jest złośliwa?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-09-27 20:33:22
flagAktualizacja:2025-09-09 07:21:23
Pytanie użytkownika

Moja teściowa wtrąca sie do dosłownie wszystkiego, ciągle mnie poucza, wszystko co zrobię jest nie dosyć dobre...Pewnie nie jestem w tym odosobniona, więc może coś doradzicie jak sobie z tym radzić? Nie chcę robić przykrości mężowi, ale boje się, że któregoś dnia po prostu wybuchnę...

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Aby radzić sobie ze złośliwą teściową, kluczowe jest otwarte porozmawianie z mężem, przedstawienie mu uczuć, uzyskanie wsparcia, wspólne ustalenie granic. Następnie, uprzejmie, lecz stanowczo wyznacz teściowej jasne granice, nie pozwalając na wtrącanie się, krytykę, pamiętając o prawie do szacunku, decyzji. Ignoruj prowokacje, unikaj zbędnych dyskusji, które potęgują frustrację, wyczerpują. Zawsze dbaj o zdrowie psychiczne, to priorytet. W ostateczności, gdy inne metody zawiodą, ograniczenie kontaktów może być najzdrowszym rozwiązaniem, chroniącym samopoczucie, stabilność małżeństwa.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Aby radzić sobie ze złośliwą teściową, kluczowe jest otwarte porozmawianie z mężem, przedstawienie mu uczuć, uzyskanie wsparcia, wspólne ustalenie granic. Następnie, uprzejmie, lecz stanowczo wyznacz teściowej jasne granice, nie pozwalając na wtrącanie się, krytykę, pamiętając o prawie do szacunku, decyzji. Ignoruj prowokacje, unikaj zbędnych dyskusji, które potęgują frustrację, wyczerpują. Zawsze dbaj o zdrowie psychiczne, to priorytet. W ostateczności, gdy inne metody zawiodą, ograniczenie kontaktów może być najzdrowszym rozwiązaniem, chroniącym samopoczucie, stabilność małżeństwa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close