Moja dziewczyna ma depresje

Pytanie na forumODP
Moja dziewczyna ma depresje
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-20 16:52:08
flagAktualizacja:2025-09-09 07:23:24
Pytanie użytkownika

Moja dziewczyna ma stwierdzoną depresję. Już od jakiegoś czasu była w bardzo kiepskiej formie więc przypuszczałem, że może tak być... Nie wiem zupełnie jak mogę jej w tej sytuacji pomóc? Co robić żeby było jej lepiej?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozpoznanie depresji u partnerki to trudna sytuacja, kluczowe jest okazanie jej wsparcia, zrozumienia, cierpliwości, zapewnij ją o swojej obecności, akceptacji, unikaj bagatelizowania jej uczuć, słuchaj uważnie, bez oceniania, zachęcaj do kontynuacji leczenia, terapii, pomóż jej w regularnym przyjmowaniu leków, jeśli je zażywa, wspólnie planujcie drobne, przyjemne aktywności, spacery, seanse filmowe, dbaj o jej zdrowy tryb życia, odpowiednią dietę, sen, ogranicz stresory w jej otoczeniu, pamiętaj również o swoim zdrowiu psychicznym, szukaj wsparcia u bliskich, psychologa, dziel się swoimi obawami, potrzebami, w ten sposób oboje będziecie silniejsi, bardziej przygotowani na trudności, które niesie ze sobą depresja.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozpoznanie depresji u partnerki to trudna sytuacja, kluczowe jest okazanie jej wsparcia, zrozumienia, cierpliwości, zapewnij ją o swojej obecności, akceptacji, unikaj bagatelizowania jej uczuć, słuchaj uważnie, bez oceniania, zachęcaj do kontynuacji leczenia, terapii, pomóż jej w regularnym przyjmowaniu leków, jeśli je zażywa, wspólnie planujcie drobne, przyjemne aktywności, spacery, seanse filmowe, dbaj o jej zdrowy tryb życia, odpowiednią dietę, sen, ogranicz stresory w jej otoczeniu, pamiętaj również o swoim zdrowiu psychicznym, szukaj wsparcia u bliskich, psychologa, dziel się swoimi obawami, potrzebami, w ten sposób oboje będziecie silniejsi, bardziej przygotowani na trudności, które niesie ze sobą depresja.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close