Jak odejść od męża?

Pytanie na forumODP
Jak odejść od męża?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-11-07 10:41:04
flagAktualizacja:2025-09-09 07:42:55
Pytanie użytkownika

Nie jestem szczęśliwa w swoim małżeństwie. Trwa cztery lata i jest coraz gorzej...Nie mamy dzieci, więc to trochę ułatwia mi sprawę, bo nie ukrywam chciałabym je zakończyć... Tylko nie wiem jak mam odejść? Jak to zrobić? Boję się, że Adrian jak się dowie o tym, to będzie mi utrudniał sprawę mimo, że nam się nie układa dobrze :(

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozważając odejście od męża, warto zacząć od spokojnej rozmowy, przedstawiając swoje uczucia i powody decyzji, starając się zachować szacunek, unikając oskarżeń, następnie, przygotuj się finansowo, gromadząc dokumenty i zabezpieczając środki, co umożliwi niezależność, pomyśl o wsparciu bliskich, przyjaciół lub terapeuty, którzy pomogą przejść przez trudny okres, rozważ konsultację z prawnikiem, aby poznać swoje prawa i obowiązki związane z rozwodem, pamiętaj, że twoje samopoczucie jest ważne, dlatego dbaj o siebie, poświęcając czas na relaks i aktywności, które sprawiają ci radość, w przypadku obaw o reakcję męża, rozważ obecność mediatora podczas rozmowy lub wsparcie policji w razie zagrożenia.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozważając odejście od męża, warto zacząć od spokojnej rozmowy, przedstawiając swoje uczucia i powody decyzji, starając się zachować szacunek, unikając oskarżeń, następnie, przygotuj się finansowo, gromadząc dokumenty i zabezpieczając środki, co umożliwi niezależność, pomyśl o wsparciu bliskich, przyjaciół lub terapeuty, którzy pomogą przejść przez trudny okres, rozważ konsultację z prawnikiem, aby poznać swoje prawa i obowiązki związane z rozwodem, pamiętaj, że twoje samopoczucie jest ważne, dlatego dbaj o siebie, poświęcając czas na relaks i aktywności, które sprawiają ci radość, w przypadku obaw o reakcję męża, rozważ obecność mediatora podczas rozmowy lub wsparcie policji w razie zagrożenia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close