Jak wyjawić znajomym inną orientacje?

Pytanie na forumODP
Jak wyjawić znajomym inną orientacje?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-10-25 13:28:43
flagAktualizacja:2025-09-09 07:46:26

Pytanie użytkownika

Siemka, mam ostatnio spory problem i do tej pory z tym sobie nie poradziłam. Mam mega opory, aby wyjawić przyjaciołom, że jestem innej orientacji. Jak to u Was wyglądało?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

Rozważ stopniowe dzielenie się informacją, zaczynając od osób, które wydają się najbardziej otwarte i akceptujące, obserwuj ich reakcje, buduj pewność siebie, to może pomóc w dalszych rozmowach, przygotuj się na różne reakcje, nie wszyscy muszą od razu zrozumieć, daj im czas, aby przetrawili informację, bądź gotów na pytania, odpowiadaj szczerze, ale w tempie, które jest dla Ciebie komfortowe, pamiętaj, że masz prawo do prywatności, nie musisz ujawniać wszystkiego od razu, najważniejsze jest Twoje samopoczucie, znajdź wsparcie w grupach LGBTQ+, rozmowa z osobami o podobnych doświadczeniach może być bardzo pomocna, zaakceptuj fakt, że nie możesz kontrolować reakcji innych, skup się na tym, co możesz kontrolować, czyli na swojej autentyczności i poczuciu własnej wartości.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

Rozważ stopniowe dzielenie się informacją, zaczynając od osób, które wydają się najbardziej otwarte i akceptujące, obserwuj ich reakcje, buduj pewność siebie, to może pomóc w dalszych rozmowach, przygotuj się na różne reakcje, nie wszyscy muszą od razu zrozumieć, daj im czas, aby przetrawili informację, bądź gotów na pytania, odpowiadaj szczerze, ale w tempie, które jest dla Ciebie komfortowe, pamiętaj, że masz prawo do prywatności, nie musisz ujawniać wszystkiego od razu, najważniejsze jest Twoje samopoczucie, znajdź wsparcie w grupach LGBTQ+, rozmowa z osobami o podobnych doświadczeniach może być bardzo pomocna, zaakceptuj fakt, że nie możesz kontrolować reakcji innych, skup się na tym, co możesz kontrolować, czyli na swojej autentyczności i poczuciu własnej wartości.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0