Będę mamą bliźniaków. Jakieś rady?

Pytanie na forumODP
Będę mamą bliźniaków. Jakieś rady?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-25 13:29:55
flagAktualizacja:2025-09-09 08:19:25
ID: 6581f01fbd1d2

Właśnie dowiedziałam się, że będę mamą bliźniaków. Jestem jednocześnie przeszczęśliwa i przerażona. Macie jakieś rady? Na razie jestem w szoku i szczerze mówiąc nie do końca wyobrażam sobie, jak ja to wszystko ogarnę.

Porada

Proponujemy przede wszystkim stworzenie solidnej siatki wsparcia, angażując rodzinę i przyjaciół w konkretną pomoc po narodzinach dzieci, co jest absolutnie kluczowe. Niezbędne okaże się wprowadzenie wspólnego, zsynchronizowanego harmonogramu karmienia oraz snu, ponieważ taka rutyna znacząco ułatwi organizację dnia i pozwoli znaleźć cenne chwile na regenerację. Warto poszukać kontaktu z innymi rodzicami bliźniąt, gdyż wymiana doświadczeń i praktycznych porad bywa nieoceniona, a także daje poczucie wspólnoty. Pamiętajmy również o obniżeniu własnych oczekiwań i dbaniu o siebie, akceptując, że nie wszystko musi być perfekcyjne, oraz o traktowaniu każdego dziecka jako odrębnej indywidualności.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close