Nie chcę przyjmować nazwiska przyszłego męża, co robić?

Pytanie na forumODP
Nie chcę przyjmować nazwiska przyszłego męża, co robić?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-09-28 17:40:31
flagAktualizacja:2025-09-09 07:52:55
Pytanie użytkownika

Sytuacja wygląda tak, że nie bardzo chcę przyjmować nazwisko mojego narzeczonego, a przyszłego męża. Uważam, że moje jest dużo lepsze i nie chce go zmieniać... Ale trochę nie wiem, jak mu to powiedzieć, bo przypuszczam jaka będzie reakcja... Co byście zrobili? Jak przekonali, żeby zostać przy swoim?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem dotyczy niechęci do zmiany nazwiska po ślubie, co może wywołać konflikt z partnerem, dlatego kluczowe jest szczere porozmawianie z narzeczonym, wyjaśnienie swoich motywacji, podkreślenie wartości własnego nazwiska, zaproponowanie kompromisu, na przykład dwuczłonowego nazwiska, albo pozostawienia obojgu dotychczasowych nazwisk, ważne jest zapewnienie o miłości i szacunku, tłumacząc, że decyzja o nazwisku nie umniejsza uczuć, warto też wspólnie poszukać argumentów przemawiających za każdym rozwiązaniem, rozważyć różne opcje prawne dotyczące nazwisk po ślubie, pamiętając, że najważniejsza jest wzajemna akceptacja i zrozumienie, otwarte i spokojne przedstawienie argumentów może pomóc uniknąć niepotrzebnych napięć i znaleźć rozwiązanie satysfakcjonujące obie strony.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem dotyczy niechęci do zmiany nazwiska po ślubie, co może wywołać konflikt z partnerem, dlatego kluczowe jest szczere porozmawianie z narzeczonym, wyjaśnienie swoich motywacji, podkreślenie wartości własnego nazwiska, zaproponowanie kompromisu, na przykład dwuczłonowego nazwiska, albo pozostawienia obojgu dotychczasowych nazwisk, ważne jest zapewnienie o miłości i szacunku, tłumacząc, że decyzja o nazwisku nie umniejsza uczuć, warto też wspólnie poszukać argumentów przemawiających za każdym rozwiązaniem, rozważyć różne opcje prawne dotyczące nazwisk po ślubie, pamiętając, że najważniejsza jest wzajemna akceptacja i zrozumienie, otwarte i spokojne przedstawienie argumentów może pomóc uniknąć niepotrzebnych napięć i znaleźć rozwiązanie satysfakcjonujące obie strony.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close