Rodzice naciskają na ślub, a my nie chcemy, jak im wytłumaczyć?
| forum | Forum » Pytania sercowe | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-24 19:12:37 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:57:25 |
Z moim chłopakiem jestem już 6 lat, jestem pewna, że jest to miłość mojego życia i chcę z nim być. Obydwoje czujemy, że ślub nie jest nam potrzebny jakoś do szczęścia, ale oczywiście jego i moi rodzice uważają inaczej. Co mamy zrobić, żeby dali nam spokój z tymi naciskami?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Należy podjąć otwartą i szczerą rozmowę z rodzicami, wyrażając swoje uczucia i przekonania, podkreślając, że związek jest silny i szczęśliwy bez formalizacji, ślub nie jest warunkiem trwałej miłości, a presja wywołuje stres i oddala od nich, ważne jest ustalenie granic i konsekwentne ich przestrzeganie, spokojne argumentowanie swoich racji, odwoływanie się do przykładów par, które żyją szczęśliwie bez ślubu, można zaproponować alternatywne formy celebrowania związku, na przykład uroczystą kolację lub przyjęcie dla najbliższych, ważne jest znalezienie kompromisu, który usatysfakcjonuje obie strony, jednak priorytetem powinno być własne szczęście i samopoczucie, a nie spełnianie oczekiwań innych.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Należy podjąć otwartą i szczerą rozmowę z rodzicami, wyrażając swoje uczucia i przekonania, podkreślając, że związek jest silny i szczęśliwy bez formalizacji, ślub nie jest warunkiem trwałej miłości, a presja wywołuje stres i oddala od nich, ważne jest ustalenie granic i konsekwentne ich przestrzeganie, spokojne argumentowanie swoich racji, odwoływanie się do przykładów par, które żyją szczęśliwie bez ślubu, można zaproponować alternatywne formy celebrowania związku, na przykład uroczystą kolację lub przyjęcie dla najbliższych, ważne jest znalezienie kompromisu, który usatysfakcjonuje obie strony, jednak priorytetem powinno być własne szczęście i samopoczucie, a nie spełnianie oczekiwań innych.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Nie chcę przyjmować nazwiska przyszłego męża, co robić? » | |
| library_books Tęsknota po rozstaniu » | |
| library_books Narzeczeństwo a kontakty seksualne » |
|