Zakochanie, czy ewentualnie zauroczenie

Pytanie na forumODP
Zakochanie, czy ewentualnie zauroczenie
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2022-01-20 20:45:11
flagAktualizacja:2025-09-09 08:01:25
ID: 6581f02127a96

Mój syn chodzi po domu i mówi, że jest zakochany. Jego stan zauroczenia swoją dziewczyną ma znamiona według mnie schorzenia. Znam wybrankę syna i nie mam zastrzeżeń do tego wyboru, ale ich wiek, skończyli siedemnaście lat, nie pozwala na zakładanie rodziny. Jeśli ktoś przechodził taki stan i może podpowiedzieć, co robić?

Porada

Rodzicielskie obawy o intensywność uczuć siedemnastolatka są zrozumiałe, jednak stan syna to prawdopodobnie silne zauroczenie, naturalny etap młodzieńczego rozwoju, a nie schorzenie. Ważne jest, aby spokojnie rozmawiać z synem o jego uczuciach i planach, bez umniejszania ich wagi, jednocześnie delikatnie przedstawiając realia związane z wiekiem i odpowiedzialnością. Zamiast negować jego miłość, warto wspierać zdrową relację, koncentrując się na teraźniejszości, edukacji i wzajemnym poznawaniu się, co pozwoli im dojrzewać. Taka otwarta komunikacja pomoże synowi zrozumieć, że intensywne uczucia są piękne, ale życie wymaga także cierpliwości i planowania, budując fundamenty na przyszłość, bez pośpiechu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close