Uprawianie sportu w wieku sześćdziesięciu lat
| forum | Forum » Pytania sportowe | |
| flag | Data pytania: | 2022-01-27 18:01:51 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:09:21 |
Mam sześćdziesiąt lat i poza jazdą na rowerze nie uprawiam żadnego sportu a w celach zdrowotności było b y to wskazane. Słyszałem o tak zwanych trenerach indywidualnych. Samemu jakoś trudno ułożyć sobie nawet zestaw ćwiczeń. Do kogo się zwrócić o pomoc a może Wy jesteście mi w stanie podpowiedzieć lub ukierunkować ?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozwiązaniem problemu braku aktywności fizycznej po sześćdziesiątce jest konsultacja z lekarzem, który oceni stan zdrowia i wskaże odpowiednie dyscypliny, warto rozważyć wizytę u fizjoterapeuty, który pomoże dobrać ćwiczenia dostosowane do możliwości i ograniczeń, można poszukać trenera personalnego specjalizującego się w pracy z osobami starszymi, który ułoży indywidualny plan treningowy i będzie motywował do regularnych ćwiczeń, dobrym pomysłem jest również dołączenie do grupy seniorów uprawiających sport, co zapewni wsparcie społeczne i dodatkową motywację, można też poszukać zajęć organizowanych przez lokalne centra aktywności seniora, oferujących różnorodne formy aktywności fizycznej, takie jak gimnastyka, nordic walking czy joga, ważne jest, aby aktywność fizyczna była regularna i dostosowana do indywidualnych możliwości, aby przynosiła korzyści zdrowotne i radość.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozwiązaniem problemu braku aktywności fizycznej po sześćdziesiątce jest konsultacja z lekarzem, który oceni stan zdrowia i wskaże odpowiednie dyscypliny, warto rozważyć wizytę u fizjoterapeuty, który pomoże dobrać ćwiczenia dostosowane do możliwości i ograniczeń, można poszukać trenera personalnego specjalizującego się w pracy z osobami starszymi, który ułoży indywidualny plan treningowy i będzie motywował do regularnych ćwiczeń, dobrym pomysłem jest również dołączenie do grupy seniorów uprawiających sport, co zapewni wsparcie społeczne i dodatkową motywację, można też poszukać zajęć organizowanych przez lokalne centra aktywności seniora, oferujących różnorodne formy aktywności fizycznej, takie jak gimnastyka, nordic walking czy joga, ważne jest, aby aktywność fizyczna była regularna i dostosowana do indywidualnych możliwości, aby przynosiła korzyści zdrowotne i radość.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jakie ćwiczenia na ujędrnienie ciała? » | |
| library_books Ile brzuszków dziennie? » | |
| library_books Czy korzystać z zegarka sportowego? » |
|