Uprawianie sportu w wieku sześćdziesięciu lat

Pytanie na forumODP
Uprawianie sportu w wieku sześćdziesięciu lat
forumForum » Pytania sportowe
flagData pytania:2022-01-27 18:01:51
flagAktualizacja:2025-09-09 08:09:21
ID: 6581f0213d840

Mam sześćdziesiąt lat i poza jazdą na rowerze nie uprawiam żadnego sportu a w celach zdrowotności było b y to wskazane. Słyszałem o tak zwanych trenerach indywidualnych. Samemu jakoś trudno ułożyć sobie nawet zestaw ćwiczeń. Do kogo się zwrócić o pomoc a może Wy jesteście mi w stanie podpowiedzieć lub ukierunkować?

Porada

Rozwiązaniem problemu braku aktywności fizycznej po sześćdziesiątce jest konsultacja z lekarzem, który oceni stan zdrowia i wskaże odpowiednie dyscypliny, warto rozważyć wizytę u fizjoterapeuty, który pomoże dobrać ćwiczenia dostosowane do możliwości i ograniczeń, można poszukać trenera personalnego specjalizującego się w pracy z osobami starszymi, który ułoży indywidualny plan treningowy i będzie motywował do regularnych ćwiczeń, dobrym pomysłem jest również dołączenie do grupy seniorów uprawiających sport, co zapewni wsparcie społeczne i dodatkową motywację, można też poszukać zajęć organizowanych przez lokalne centra aktywności seniora, oferujących różnorodne formy aktywności fizycznej, takie jak gimnastyka, nordic walking czy joga, ważne jest, aby aktywność fizyczna była regularna i dostosowana do indywidualnych możliwości, aby przynosiła korzyści zdrowotne i radość.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close