Odrobaczanie małego i większego kota

Pytanie na forumODP
Odrobaczanie małego i większego kota
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-10-02 21:21:02
flagAktualizacja:2025-09-09 08:15:48
ID: 6581f01f037ef

Mam dwa koty, jeden skończył trzy lata, a drugi to kociak, znajdka, ma kilka miesięcy. Starszego odrobaczam regularnie co pół roku, ale ostatnio przeczytałam, że to zbyt rzadko. No i ten nowy – czy mogę go odrobaczyć tym samym lekarstwem co większego, czy też powinnam odwiedzić weterynarza? Kociak wygląda na zdrowego, dlatego jeszcze nie byłam z nim w gabinecie. Co myślicie? Nie chcę zaszkodzić kotom, a wiem, że mały może zarazić większego pasożytami, jeśli jakieś ma.

Porada

Rozważając odrobaczenie kota dorosłego, warto skonsultować częstotliwość z lekarzem weterynarii, gdyż półroczne odstępy mogą być niewystarczające, szczególnie przy wychodzącym trybie życia zwierzęcia, ponadto konieczna jest wizyta z kociakiem u weterynarza, który oceni jego stan zdrowia i dobierze odpowiedni preparat, bezpieczny dla młodego organizmu, samodzielne podawanie leku dla dorosłego kota może być szkodliwe, dawka musi być precyzyjnie dobrana do wagi i wieku kociaka, a także rodzaju pasożytów, które mogą go atakować, regularne badania kału obu kotów pozwolą na monitorowanie stanu zdrowia i wczesne wykrycie ewentualnych infekcji pasożytniczych, zmniejszając ryzyko zarażenia i konieczność częstego podawania leków.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close