Odrobaczanie małego i większego kota

forum | Forum » Pytania weterynaryjne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-02 21:21:02 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:15:48 |
Mam dwa koty, jeden skończył trzy lata, a drugi to kociak, znajdka, ma kilka miesięcy. Starszego odrobaczam regularnie co pół roku, ale ostatnio przeczytałam, że to zbyt rzadko. No i ten nowy – czy mogę go odrobaczyć tym samym lekarstwem co większego, czy też powinnam odwiedzić weterynarza? Kociak wygląda na zdrowego, dlatego jeszcze nie byłam z nim w gabinecie. Co myślicie? Nie chcę zaszkodzić kotom, a wiem, że mały może zarazić większego pasożytami, jeśli jakieś ma.
Rozważając odrobaczenie kota dorosłego, warto skonsultować częstotliwość z lekarzem weterynarii, gdyż półroczne odstępy mogą być niewystarczające, szczególnie przy wychodzącym trybie życia zwierzęcia, ponadto konieczna jest wizyta z kociakiem u weterynarza, który oceni jego stan zdrowia i dobierze odpowiedni preparat, bezpieczny dla młodego organizmu, samodzielne podawanie leku dla dorosłego kota może być szkodliwe, dawka musi być precyzyjnie dobrana do wagi i wieku kociaka, a także rodzaju pasożytów, które mogą go atakować, regularne badania kału obu kotów pozwolą na monitorowanie stanu zdrowia i wczesne wykrycie ewentualnych infekcji pasożytniczych, zmniejszając ryzyko zarażenia i konieczność częstego podawania leków.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak nauczyć kota robić do kuwety? » | |
library_books Czy golden jest odpowiedni do bloku? » | |
library_books Wścieklizna » |
|