Jakie warzywa są bezpieczne dla psa?

Pytanie na forumODP
Jakie warzywa są bezpieczne dla psa?
forumForum » Pytania weterynaryjne
flagData pytania:2021-10-12 21:04:51
flagAktualizacja:2025-09-09 08:13:25
ID: 6581f01f459a8

Powiedzcie mi proszę, jakie warzywa są bezpieczne i zdrowe dla psa? Które z nich mogę podawać na surowo, a, które z nich powinno się obrobić termicznie? Wiem, że na pewno nie powinien jeść cebuli czy pomidorów, ale z resztą nie jestem pewien, więc z chęcią posłucham bardziej doświadczonych

Porada

Bezpieczne warzywa dla psa to marchew, brokuły, dynia i zielony groszek, można podawać je na surowo, choć gotowane są łatwiej strawne, warto pamiętać o umiarze, wprowadzając nowe produkty do diety psa, obserwuj reakcję organizmu, unikaj cebuli, czosnku, awokado i pomidorów, są one toksyczne dla psów, ziemniaki można podawać tylko gotowane, bez dodatku soli i przypraw, surowe ziemniaki są szkodliwe, warzywa powinny stanowić jedynie dodatek do zbilansowanej karmy, konsultacja z weterynarzem jest zawsze wskazana, aby dostosować dietę do indywidualnych potrzeb psa, pamiętaj o różnorodności w diecie, wprowadzaj warzywa stopniowo, obserwuj stolec psa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close