Jak nauczyć kota robić do kuwety?
| forum | Forum » Pytania weterynaryjne | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-22 10:09:02 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:12:25 |
Dzieci uprosiły mnie i zgodziłam się na zakup kota. Wzięliśmy malucha z hodowli. Kotek m a około 3 miesięcy. Jednak nie wiem, jak nauczyć go załatwiać się do kuwety. Na razie swoje potrzeby załatwia na dywanie, zdarzyło się także na kanapie. Macie sposoby, jak przekonać kotka do załatwiania się w kuwecie? Stoi w łazience i drzwi są zawsze otwarte,
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Należy regularnie umieszczać kotka w kuwecie, szczególnie po przebudzeniu, jedzeniu i zabawie, obserwować jego zachowanie, szukać oznak potrzeby, takich jak kucanie czy drapanie, przenosić go wtedy do kuwety, nagradzać go smakołykiem lub pieszczotami, gdy załatwi się w kuwecie, czyścić zabrudzone miejsca na dywanie i kanapie neutralizatorem zapachów, aby zniechęcić go do ponownego załatwiania się tam, można też przenieść odrobinę jego moczu lub kału do kuwety, aby skojarzył ją z właściwym miejscem, warto spróbować różnych rodzajów żwirku, aby znaleźć ten, który kotek preferuje, ważne jest zachowanie cierpliwości i unikanie karania kota, ponieważ może to wywołać stres i pogorszyć problem.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Należy regularnie umieszczać kotka w kuwecie, szczególnie po przebudzeniu, jedzeniu i zabawie, obserwować jego zachowanie, szukać oznak potrzeby, takich jak kucanie czy drapanie, przenosić go wtedy do kuwety, nagradzać go smakołykiem lub pieszczotami, gdy załatwi się w kuwecie, czyścić zabrudzone miejsca na dywanie i kanapie neutralizatorem zapachów, aby zniechęcić go do ponownego załatwiania się tam, można też przenieść odrobinę jego moczu lub kału do kuwety, aby skojarzył ją z właściwym miejscem, warto spróbować różnych rodzajów żwirku, aby znaleźć ten, który kotek preferuje, ważne jest zachowanie cierpliwości i unikanie karania kota, ponieważ może to wywołać stres i pogorszyć problem.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Imię dla mojego chomika » | |
| library_books Smierc psa opinia » | |
| library_books Tabletka na robaki, niesmaczna? » |
|