Zaborcza mama

Pytanie na forumODP
Zaborcza mama
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-11-22 23:31:13
flagAktualizacja:2025-09-09 06:53:20
ID: 6581f02060206

Moja mama jest chyba zaborczą osobą. Ciągle dopytuje gdzie idę, co robię, jeśli mnie nie ma trudno jej się skupić. Najchętniej widziałaby mnie cały czas obok siebie i z jednej strony to rozumiem, bo bardzo się kochamy, a z drugiej czuję się trochę przytłoczona. Chcę z nią szczerze porozmawiać. Jakich argumentów użyć?

Porada

Proponuję rozpocząć szczerą rozmowę od podkreślenia waszej wzajemnej miłości oraz zrozumienia dla jej troski, co zbuduje atmosferę bezpieczeństwa i zaufania. Następnie, używając komunikatów typu „ja”, delikatnie wyjaśnij, że choć doceniasz jej zaangażowanie, to czujesz się przytłoczona, a potrzeba samodzielności jest naturalnym etapem w życiu każdej dorosłej osoby. Zaproponuj ustanowienie zdrowych granic, które pozwolą ci na rozwój autonomii, zapewniając jednocześnie mamę o twoim stałym uczuciu i bezpieczeństwie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close