Jak nauczyć dziecko jeździć na rowerze?

Pytanie na forumODP
Jak nauczyć dziecko jeździć na rowerze?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-13 09:43:02
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:25
ID: 6581f01f4870f

Moja córka dostała rower na urodziny. Zaczęliśmy naukę jazdy na dwóch kółkach, ale ona strasznie się boi przełamać i jechać samodzielnie. Na razie prowadzę ją na kijku, ale na dłuższą metę nie ma to sensu. Co mogę zrobić, żeby nauczyła się jeździć sama? Macie sprawdzone sposoby na naukę jazdy na dwóch kółkach. Dodam, że córka ma sześć lat.

Porada

Proponujemy tymczasowo zdemontować pedały z roweru i obniżyć siodełko, co pozwoli córce odpychać się nogami od podłoża, skupiając się wyłącznie na nauce utrzymywania równowagi. Warto wybrać bezpieczne miejsce, na przykład trawiastą, łagodnie nachyloną polanę, gdzie ewentualny upadek będzie mniej bolesny. Kluczowa jest cierpliwość i zamiana nauki w zabawę, bez wywierania presji. Gdy dziecko opanuje jazdę ślizgiem i swobodnie będzie balansować ciałem, ponowne zamontowanie pedałów okaże się prostym krokiem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close