Moje dziecko nie mówi co robić?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-14 09:56:26 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:26:10 |
Mój syn ma dwaipół roku. Niestety nie chce nic mówić. Kiedy mówię do niego, wydaje mi się, że wszystko rozumie. Pokazuje to, o co mu chodzi. Jednak z jego ust nie padają żadne słowa. O mama czy tata mogę zapomnieć. Czy to pora, żeby iść do logopedy czy jeszcze poczekać? Słyszałam, że jak dziecko wcześnie zaczyna chodzić, to później mówi.
Zaleca się, aby rodzice dwuipółletniego dziecka, które nie wypowiada żadnych słów, skonsultowali się ze specjalistą, ponieważ wczesna interwencja jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju mowy, co pozwala uniknąć pogłębiania się problemów. Należy umówić wizytę u pediatry, który oceni ogólny rozwój dziecka, a w razie potrzeby skieruje do logopedy lub neurologopedy, co jest standardową procedurą w takich przypadkach, zapewniając profesjonalną diagnozę. Ważne jest, aby nie zwlekać z podjęciem działań, ponieważ każda indywidualna sytuacja wymaga szczegółowej oceny, a powszechne przekonania o wpływie wczesnego chodzenia na późniejsze mówienie nie powinny opóźniać konsultacji ze specjalistą, który może rozwiać wszelkie wątpliwości, zapewniając rodzicom spokój, a dziecku odpowiednie wsparcie.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak kreatywnie spędzić czas z dzieckiem? » | |
library_books Nieporozumienia w klasie szkolnej » | |
library_books Co powiedzieć dziecku? » |
|