Dzieci nie chcą się przeprowadzać, co robić?

Pytanie na forumODP
Dzieci nie chcą się przeprowadzać, co robić?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-12 22:38:13
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:16
Pytanie użytkownika

Mój mąż dostał propozycje pracy za granicą, dokładnie w Belgii. Oferta jest bardzo dobra, a ja mogę pracować zdalnie, więc postanowiliśmy, że spróbujemy i wyjedziemy tam razem całą rodziną. Jak powiedzieliśmy o tym dzieciom, to był jeden wielki krzyk i płacz. Nie chcą wyjeżdżać, zostawiać koleżanek itd. Jak mam z nimi rozmawiać?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozmowę z dziećmi rozpocznijcie od empatii, uznając ich smutek i obawy związane z opuszczeniem przyjaciół. Wyjaśnijcie, że przeprowadzka do Belgii to ekscytująca przygoda, pełna nowych odkryć i rozwoju, co wzbogaci ich życie i zapewni lepsze warunki rodzinie. Zaangażujcie je w planowanie, wspólnie szukajcie atrakcji nowego miejsca, co da im poczucie kontroli. Podkreślcie, że technologie umożliwią utrzymanie kontaktu z obecnymi przyjaciółmi, otwierając drogę do nowych znajomości. Zapewnijcie o wsparciu w adaptacji, budując pozytywne skojarzenia z nowym domem i przyszłością.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozmowę z dziećmi rozpocznijcie od empatii, uznając ich smutek i obawy związane z opuszczeniem przyjaciół. Wyjaśnijcie, że przeprowadzka do Belgii to ekscytująca przygoda, pełna nowych odkryć i rozwoju, co wzbogaci ich życie i zapewni lepsze warunki rodzinie. Zaangażujcie je w planowanie, wspólnie szukajcie atrakcji nowego miejsca, co da im poczucie kontroli. Podkreślcie, że technologie umożliwią utrzymanie kontaktu z obecnymi przyjaciółmi, otwierając drogę do nowych znajomości. Zapewnijcie o wsparciu w adaptacji, budując pozytywne skojarzenia z nowym domem i przyszłością.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close