Dzieci nie chcą się przeprowadzać, co robić?
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-12 22:38:13 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:20:16 |
Mój mąż dostał propozycje pracy za granicą, dokładnie w Belgii. Oferta jest bardzo dobra, a ja mogę pracować zdalnie, więc postanowiliśmy, że spróbujemy i wyjedziemy tam razem całą rodziną. Jak powiedzieliśmy o tym dzieciom, to był jeden wielki krzyk i płacz. Nie chcą wyjeżdżać, zostawiać koleżanek itd. Jak mam z nimi rozmawiać?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozmowę z dziećmi rozpocznijcie od empatii, uznając ich smutek i obawy związane z opuszczeniem przyjaciół. Wyjaśnijcie, że przeprowadzka do Belgii to ekscytująca przygoda, pełna nowych odkryć i rozwoju, co wzbogaci ich życie i zapewni lepsze warunki rodzinie. Zaangażujcie je w planowanie, wspólnie szukajcie atrakcji nowego miejsca, co da im poczucie kontroli. Podkreślcie, że technologie umożliwią utrzymanie kontaktu z obecnymi przyjaciółmi, otwierając drogę do nowych znajomości. Zapewnijcie o wsparciu w adaptacji, budując pozytywne skojarzenia z nowym domem i przyszłością.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozmowę z dziećmi rozpocznijcie od empatii, uznając ich smutek i obawy związane z opuszczeniem przyjaciół. Wyjaśnijcie, że przeprowadzka do Belgii to ekscytująca przygoda, pełna nowych odkryć i rozwoju, co wzbogaci ich życie i zapewni lepsze warunki rodzinie. Zaangażujcie je w planowanie, wspólnie szukajcie atrakcji nowego miejsca, co da im poczucie kontroli. Podkreślcie, że technologie umożliwią utrzymanie kontaktu z obecnymi przyjaciółmi, otwierając drogę do nowych znajomości. Zapewnijcie o wsparciu w adaptacji, budując pozytywne skojarzenia z nowym domem i przyszłością.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jak oduczyć dziecka mówienia brzydkich słów? » | |
| library_books Starszy brat i złe oceny » | |
| library_books Jakpomóc dziecku odnaleźć się w szkole? » |
|