Jak nawiązać dobry kontakt z dzieckiem mojej kobiety?
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-09 15:46:08 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:20:34 |
Jestem od kilku msc w związku ze wspaniałą kobietą, nadajemy z Anią na tych samych falach. Ma 10 letnie dziecko z poprzedniego związku. Nie ukrywam, że chciałbym nawiązać z Kubą dobry kontakt, ale też nie chcę się narzucać, utrzymuje on kontakt z ojcem. Co zrobić żeby nasze relacje były dobre? Jak się zachowywać, żeby się do mnie przekonał?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Proponuje się przyjęcie postawy cierpliwego, wspierającego dorosłego, a nie nowego autorytetu, unikając narzucania się i pozwalając dziecku na inicjatywę. Warto aktywnie szukać wspólnych zainteresowań, które staną się naturalną platformą do spędzania czasu razem, budując więź bez zbędnej presji. Kluczowe jest pełne poszanowanie relacji chłopca z jego biologicznym ojcem i świadome budowanie własnej, unikalnej pozycji opartej na przyjaźni oraz zaufaniu. Autentyczność, konsekwencja i szczere zainteresowanie jego światem to działania, które stopniowo doprowadzą do zdobycia jego sympatii.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Proponuje się przyjęcie postawy cierpliwego, wspierającego dorosłego, a nie nowego autorytetu, unikając narzucania się i pozwalając dziecku na inicjatywę. Warto aktywnie szukać wspólnych zainteresowań, które staną się naturalną platformą do spędzania czasu razem, budując więź bez zbędnej presji. Kluczowe jest pełne poszanowanie relacji chłopca z jego biologicznym ojcem i świadome budowanie własnej, unikalnej pozycji opartej na przyjaźni oraz zaufaniu. Autentyczność, konsekwencja i szczere zainteresowanie jego światem to działania, które stopniowo doprowadzą do zdobycia jego sympatii.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Przemęczone dziecko » | |
| library_books Pomysły na zabawę na Halloween? » | |
| library_books Kiedy wrócić do pracy po urodzeniu dziecka? » |
|