Jak nawiązać dobry kontakt z dzieckiem mojej kobiety?

Pytanie na forumODP
Jak nawiązać dobry kontakt z dzieckiem mojej kobiety?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-09 15:46:08
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:34
Pytanie użytkownika

Jestem od kilku msc w związku ze wspaniałą kobietą, nadajemy z Anią na tych samych falach. Ma 10 letnie dziecko z poprzedniego związku. Nie ukrywam, że chciałbym nawiązać z Kubą dobry kontakt, ale też nie chcę się narzucać, utrzymuje on kontakt z ojcem. Co zrobić żeby nasze relacje były dobre? Jak się zachowywać, żeby się do mnie przekonał?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Proponuje się przyjęcie postawy cierpliwego, wspierającego dorosłego, a nie nowego autorytetu, unikając narzucania się i pozwalając dziecku na inicjatywę. Warto aktywnie szukać wspólnych zainteresowań, które staną się naturalną platformą do spędzania czasu razem, budując więź bez zbędnej presji. Kluczowe jest pełne poszanowanie relacji chłopca z jego biologicznym ojcem i świadome budowanie własnej, unikalnej pozycji opartej na przyjaźni oraz zaufaniu. Autentyczność, konsekwencja i szczere zainteresowanie jego światem to działania, które stopniowo doprowadzą do zdobycia jego sympatii.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Proponuje się przyjęcie postawy cierpliwego, wspierającego dorosłego, a nie nowego autorytetu, unikając narzucania się i pozwalając dziecku na inicjatywę. Warto aktywnie szukać wspólnych zainteresowań, które staną się naturalną platformą do spędzania czasu razem, budując więź bez zbędnej presji. Kluczowe jest pełne poszanowanie relacji chłopca z jego biologicznym ojcem i świadome budowanie własnej, unikalnej pozycji opartej na przyjaźni oraz zaufaniu. Autentyczność, konsekwencja i szczere zainteresowanie jego światem to działania, które stopniowo doprowadzą do zdobycia jego sympatii.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close