Mój syn popija alkohol
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-12-15 09:04:35 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:25:26 |
Mam problem z moim nastoletnim synem. Odkąd skończył piętnaście lat i zaczął chodzić do technikum dużo czasu spędza z kolegami poza domem. Kilka razy po powrocie wyczułam od niego alkohol. ON twierdzi, że nie piję, ale ja węch mam dobry. Jak z nim rozmawiać? Nie chcę, żeby się zamknął przede mną. Podpowiecie jak rozwiązać tą sytuację?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
W obliczu podejrzeń o picie alkoholu przez nastolatka, kluczowa jest spokojna, otwarta rozmowa, wyrażająca troskę, nie oskarżenia, co zapobiegnie jego zamknięciu, należy stworzyć atmosferę zaufania, gdzie syn poczuje się bezpiecznie, dzieląc się problemami, warto zapytać o przyczyny, towarzystwo i presję rówieśniczą, jednocześnie jasno komunikując zasady dotyczące alkoholu i konsekwencje ich łamania, podkreślając, że celem jest jego bezpieczeństwo, nie kara, w przypadku braku poprawy, konsultacja ze specjalistą może być niezbędna, profesjonalne wsparcie pomoże utrzymać otwartą komunikację i znaleźć skuteczne rozwiązania.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
W obliczu podejrzeń o picie alkoholu przez nastolatka, kluczowa jest spokojna, otwarta rozmowa, wyrażająca troskę, nie oskarżenia, co zapobiegnie jego zamknięciu, należy stworzyć atmosferę zaufania, gdzie syn poczuje się bezpiecznie, dzieląc się problemami, warto zapytać o przyczyny, towarzystwo i presję rówieśniczą, jednocześnie jasno komunikując zasady dotyczące alkoholu i konsekwencje ich łamania, podkreślając, że celem jest jego bezpieczeństwo, nie kara, w przypadku braku poprawy, konsultacja ze specjalistą może być niezbędna, profesjonalne wsparcie pomoże utrzymać otwartą komunikację i znaleźć skuteczne rozwiązania.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Co przynieść dla dziecka? » | |
| library_books Jak powiedzieć dziecku, że będzie miało rodzeństwo? » | |
| library_books Jakpomóc dziecku odnaleźć się w szkole? » |
|