Jak powiedzieć dzieciom o rozwodzie?

Pytanie na forumODP
Jak powiedzieć dzieciom o rozwodzie?
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-10-14 09:34:01
flagAktualizacja:2025-09-09 08:20:42
ID: 6581f01f551af

Niestety nie uda mi się uratować małżeństwa. Ciągłe kłótnie i obwinianie się wzajemne o wszystko powodują stałe napięcie w domu. Pozew o rozwód już wniosłam. Nie wiem co powiedzieć dzieciom. Jak porozmawiać z nimi, żeby nie miały traumy na dalsze życie? Mimo rozwodu, ich ojciec chce się nimi zajmować. Dodam, że dzieci są w wieku przedszkolnym.

Porada

Rozmowę o rozwodzie należy przeprowadzić wspólnie z ojcem dzieci, w spokojnej atmosferze, używając prostych słów zrozumiałych dla wieku przedszkolnego. Kluczowe jest zapewnienie dzieci, że oboje rodzice nadal je kochają, a rozstanie nie jest ich winą. Należy podkreślić, że choć mama i tata nie będą już razem mieszkać, oboje pozostaną ich rodzicami i będą aktywnie uczestniczyć w ich życiu, zwłaszcza ojciec, który pragnie kontynuować opiekę. Ważne jest także podkreślenie, że ich codzienne życie, zabawy czy przedszkole, pozostaną niezmienione. Pozwólmy dzieciom wyrażać wszelkie emocje, zapewniając wsparcie i bezpieczeństwo w tym trudnym czasie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close