Sposoby na pobudzenie laktacji

Pytanie na forumODP
Sposoby na pobudzenie laktacji
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-14 09:36:17
flagAktualizacja:2025-09-09 09:15:57
ID: 6581f01f556a1

Jestem po porodzie, już trzecia doba mija, a ja nadal nie mam mleka w piersi. To znaczy jakaś niewielka ilość się sączy, ale mój synek niestety się nie najada. Staram się go przystawiać bardzo często do piersi, ale niestety to powoduje tylko jego frustrację i moje łzy. Jakie macie sposoby na to, żeby laktacja rozkręciła się na dobre?

Porada

Proponowane rozwiązanie opiera się na kontynuacji częstego przystawiania dziecka do piersi, co jest kluczowe dla stymulacji. Warto dodatkowo pobudzać laktację laktatorem przez kilka minut po każdym karmieniu, by wzmocnić sygnał dla organizmu. Należy zadbać o dobrostan matki, czyli nawodnienie, odżywczą dietę i odpoczynek, a także o kontakt skóra do skóry. Kluczowa jest jednak pilna konsultacja z certyfikowanym doradcą laktacyjnym, który oceni technikę karmienia i zaproponuje indywidualne wsparcie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close