Wychowawczyni w klasie ośmej

Pytanie na forumODP
Wychowawczyni w klasie ośmej
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2022-02-08 11:28:01
flagAktualizacja:2025-09-09 08:30:26
ID: 6581f0216434e

Córka chodzi do klasy ósmej, gdzie wychowawczyni jest młoda nauczycielka i nie radzi sobie z kłopotami występującymi w klasie. Zgłaszamy problemy do pedagoga szkolnego, ale ten uważa, ze to problemy wychowawczyni i ewentualnie nas rodziców. Ja jako rodzic nie mam wpływu na zachowanie kolegi mojej córki. O co chodzi?

Porada

Sytuacja w ósmej klasie wymaga interwencji, młoda wychowawczyni potrzebuje wsparcia, problemy eskalują. Należy zorganizować spotkanie z dyrekcją szkoły, pedagogiem oraz wychowawczynią, aby omówić metody współpracy, ustalić jasne zasady interwencji w sytuacjach konfliktowych, opracować plan działania. Warto rozważyć warsztaty dla nauczycielki z zakresu zarządzania klasą, komunikacji z młodzieżą, mediacji, podział obowiązków. Rodzice powinni aktywnie uczestniczyć w życiu klasy, wspierać wychowawczynię, organizować spotkania integracyjne, budować pozytywne relacje, unikać konfliktów. Konieczne jest jasne określenie granic, konsekwencji dla uczniów łamiących zasady, regularne monitorowanie sytuacji, otwarty dialog, szukanie kompromisów. Systematyczna praca przyniesie poprawę, wzmocni autorytet nauczycielki, poprawi atmosferę w klasie, zbuduje poczucie bezpieczeństwa uczniów.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close