Jak rozmawiać z nauczycielem?
| forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-21 08:24:52 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:21:25 |
Możecie uznać, że jestem przewrażliwioną matką. Pani od matematyki uwzięła się na mojego syna. Nawet jak ma dobrze rozwiązane zadanie, to zawsze znajdzie coś, żeby obniżyć u ocenę. Wciąż czepia się go, pyta, wywołuje do tablicy. Syn odczuwa silny stres przed każdą matamatyką i nawet jak umie, to zacina się przy odpowiedzi. Jak rozmawiać z panią?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Konieczne jest spokojne zebranie faktów, przeanalizowanie ocen syna, porównanie z pracami innych uczniów, warto porozmawiać z synem, zapytać o konkretne sytuacje, o jego odczucia, następnie należy umówić się na spotkanie z nauczycielką, przedstawić swoje obawy, wysłuchać jej argumentów, spróbować zrozumieć jej perspektywę, unikać oskarżeń, skupić się na rozwiązaniu problemu, można zaproponować dodatkowe wsparcie dla syna w matematyce, rozważyć konsultacje z pedagogiem szkolnym, mediacje, jeśli rozmowa z nauczycielką nie przyniesie rezultatów, ważne jest, aby działać w sposób konstruktywny, dążyć do poprawy sytuacji syna, zapewnić mu wsparcie emocjonalne, pomóc mu radzić sobie ze stresem.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Konieczne jest spokojne zebranie faktów, przeanalizowanie ocen syna, porównanie z pracami innych uczniów, warto porozmawiać z synem, zapytać o konkretne sytuacje, o jego odczucia, następnie należy umówić się na spotkanie z nauczycielką, przedstawić swoje obawy, wysłuchać jej argumentów, spróbować zrozumieć jej perspektywę, unikać oskarżeń, skupić się na rozwiązaniu problemu, można zaproponować dodatkowe wsparcie dla syna w matematyce, rozważyć konsultacje z pedagogiem szkolnym, mediacje, jeśli rozmowa z nauczycielką nie przyniesie rezultatów, ważne jest, aby działać w sposób konstruktywny, dążyć do poprawy sytuacji syna, zapewnić mu wsparcie emocjonalne, pomóc mu radzić sobie ze stresem.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Mam córkę w ósmej klasie szkoły podstawowej » | |
| library_books Moje dziecko ciągle płacze » | |
| library_books Syn nie chce chodzić do szkoły, jakie przyczyny? » |
|