Co jeść przy insulinooporności?

Pytanie na forumODP
Co jeść przy insulinooporności?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-10-18 13:35:35
flagAktualizacja:2025-09-09 04:10:11
Pytanie użytkownika

Po zleconych badaniach przez lekarza okazało się, że cierpię na insulinooporność. Obecnie przyjmuje zapisane przez lekarza leki. Nie wiem tylko jaką dietę stosować. Chciałabym zejść z wagi, ale czytałam, że przy insulinooporności nie jest to łatwe. Co więc mogę jeść, a jakie produkty muszę wyeliminować ze swojej diety. Na co zwracać uwagę?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W przypadku insulinooporności kluczowe jest unikanie produktów powodujących gwałtowne skoki cukru, czyli słodyczy, białego pieczywa, słodkich napojów, należy skupić się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, takich jak warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby, warto zwiększyć spożycie błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy, ważna jest regularność posiłków, aby unikać długich przerw między nimi, co stabilizuje poziom cukru we krwi, istotna jest konsultacja z dietetykiem, który dopasuje indywidualny plan żywieniowy, uwzględniający preferencje i potrzeby, warto również pamiętać o aktywności fizycznej, która poprawia wrażliwość na insulinę i wspomaga redukcję wagi, należy kontrolować zawartość węglowodanów w posiłkach, wybierając złożone węglowodany zamiast prostych, trzeba unikać przetworzonej żywności, bogatej w cukry i tłuszcze trans.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W przypadku insulinooporności kluczowe jest unikanie produktów powodujących gwałtowne skoki cukru, czyli słodyczy, białego pieczywa, słodkich napojów, należy skupić się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, takich jak warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso, ryby, warto zwiększyć spożycie błonnika, który spowalnia wchłanianie glukozy, ważna jest regularność posiłków, aby unikać długich przerw między nimi, co stabilizuje poziom cukru we krwi, istotna jest konsultacja z dietetykiem, który dopasuje indywidualny plan żywieniowy, uwzględniający preferencje i potrzeby, warto również pamiętać o aktywności fizycznej, która poprawia wrażliwość na insulinę i wspomaga redukcję wagi, należy kontrolować zawartość węglowodanów w posiłkach, wybierając złożone węglowodany zamiast prostych, trzeba unikać przetworzonej żywności, bogatej w cukry i tłuszcze trans.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close