Moje dziecko nie siedzi, co robić?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-07 13:14:25 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:26:10 |
Moja córka ma sześć miesięcy i jeszcze sama nie siedzi. Owszem, kiedy podciągam ją za rączki i obłożę poduszkami, usiądzie, ale, żeby sama to zrobiła, to niestety nie. Co mam zrobić? Do jakiego specjalisty się udać, żeby pomógł mojej córce. Poczekać, aż sama usiądzie czy skonsultować z lekarzem. Bardzo się martwię, że nie rozwija się prawidłowo!
Zalecana jest konsultacja z pediatrą, który oceni rozwój motoryczny dziecka, wykluczy ewentualne nieprawidłowości, doradzi odpowiednie ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców i brzucha, wspomagające samodzielne siadanie, lekarz może skierować do fizjoterapeuty dziecięcego, specjalizującego się w terapii niemowląt, fizjoterapeuta pokaże techniki wspierające rozwój dziecka, nauczy rodziców, jak prawidłowo stymulować córkę do siadania, ważne jest, aby nie forsować dziecka, obserwować jej postępy, zapewnić bezpieczne otoczenie do ćwiczeń, unikać porównywania z innymi dziećmi, każde dziecko rozwija się w swoim tempie, cierpliwość i wsparcie rodziców są kluczowe, regularne wizyty kontrolne u pediatry pozwolą monitorować rozwój dziecka.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Nauka rapowania » | |
library_books Wychowanie dziecka w wieku przedszkolnym » | |
library_books Wychowanie przez pracę » |
|