Mam córkę w ósmej klasie szkoły podstawowej

Pytanie na forumODP
Mam córkę w ósmej klasie szkoły podstawowej
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2021-11-29 18:37:44
flagAktualizacja:2025-09-09 08:25:26
ID: 6581f020a9e41

Od pewnego czasu moja córka staje się mniej dostępna, zamknięta w sobie i stroni od pytań i rozmów. Zmiany są widoczne nie tylko w domu, ale też w szkole. Drastycznie spadły oceny z wiodących przedmiotów i są sygnał y ze strony wychowawczyni, że z córką coś się dzieje niedobrego. Co i jak postępować by to zmienić? Czy to może pierwsza miłość?

Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest podjęcie spokojnej i otwartej rozmowy z córką, podkreślając swoje wsparcie i troskę bez koncentrowania się na ocenach czy poszukiwaniu winy. Należy unikać nacisku oraz pytań mogących powodować dalsze zamknięcie się w sobie, zamiast tego warto zaproponować wspólne spędzenie czasu na neutralnym gruncie. Kluczowa jest współpraca ze szkołą, a zwłaszcza skorzystanie z pomocy psychologa szkolnego, który może pomóc zdiagnozować źródło problemu w bezpiecznym dla nastolatki środowisku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close