Odprowadzanie dziecka do szkoły

Pytanie na forumODP
Odprowadzanie dziecka do szkoły
forumForum » Pytania wychowawcze
flagData pytania:2022-02-16 23:49:19
flagAktualizacja:2025-09-09 08:26:26
ID: 6581f02184eda

Moja córka chodzi do pierwszej klasy. Na razie widzę, że większość rodziców oprowadza dzieci tak jak i ja, ale nie wszyscy – są wyjątki. Jedna mama wyraziła zdanie, że odprowadzanie dziecka sprawia, że staje się ono niej samodzielne. Ja bałabym się póki co pozwolić córci wracać samej i w ogóle. Jak wy uważacie?

Porada

W celu zrównoważenia bezpieczeństwa dziecka z rozwijaniem jego samodzielności w drodze do szkoły, kluczowe jest podejście stopniowe, dostosowane do indywidualnych możliwości. Początkowe odprowadzanie jest zasadne, pozwala utrwalić bezpieczne nawyki, rozpoznać zagrożenia, uczy prawidłowych zachowań. Następnie, można stopniowo wprowadzać elementy samodzielności, pozwalając dziecku pokonywać krótkie odcinki samodzielnie, lub w towarzystwie rówieśników, pod dyskretnym nadzorem. Niezbędne jest prowadzenie otwartej rozmowy o zasadach bezpieczeństwa, wspólne przećwiczenie trasy, wskazanie bezpiecznych punktów, a także upewnienie się, że dziecko potrafi reagować. Taki proces wspiera bezpieczne rozwijanie autonomii, buduje pewność siebie, zapewniając rodzicom spokój, wzmacniając odpowiedzialność.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close