Syn nie chce chodzić do szkoły, jakie przyczyny?

forum | Forum » Pytania wychowawcze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 12:24:46 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:28:26 |
Syn od września zmienił szkołę. Wszedł w całkowicie nowe środowisko. Wydawało mi się, że był zadowolony. Jednak od pewnego czasu obserwuję, że stał się wycofany i milczący. Nie chce chodzić do szkoły, codziennie jest płacz o to, że musi iść do szkoły. Nie wiem jak z nim rozmawiać. Nie mówił mi o tym, że coś się stało. A ja się o niego martwię.
Zaproponujmy delikatne podejście, zacznijmy od spokojnych rozmów, pytajmy o samopoczucie syna, okazujmy zrozumienie, nie naciskajmy na szczegóły, skupmy się na emocjach, spróbujmy dowiedzieć się, co go trapi, być może to trudności w nawiązaniu relacji z rówieśnikami, problemy z nauką, presja, stres, warto skontaktować się z pedagogiem szkolnym, psychologiem, oni mogą pomóc zidentyfikować przyczynę problemu, zaproponować odpowiednie wsparcie, nie lekceważmy jego uczuć, pokażmy, że jesteśmy po jego stronie, gotowi pomóc mu przejść przez ten trudny okres, wspólnie poszukajmy rozwiązania, może zmiana klasy, dodatkowe zajęcia, ważne, aby syn czuł się bezpiecznie, komfortowo, miał poczucie akceptacji, zrozumienia, dbajmy o jego poczucie własnej wartości, wzmacniajmy jego mocne strony, zachęcajmy do rozwijania zainteresowań, pasji, to pomoże mu odzyskać radość, pewność siebie.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Szkołą prywatna czy państwowa? » | |
library_books Uparty nastolatek » | |
library_books Brak cierpliwości » |
|