Porywczy facet, czy to dobry pomysł?

Pytanie na forumODP
Porywczy facet, czy to dobry pomysł?
forumForum » Pytania sercowe
flagData pytania:2021-12-13 22:13:48
flagAktualizacja:2025-09-09 07:56:25
ID: 6581f020d941d

Mam dobrego przyjaciela, może będzie z tego nawet coś więcej, ale trochę się boję – jest nerwowy, czasem wręcz porywczy. Nie wiem czy wikłać się w związek z facetem, który zdenerwowany rzuca rzeczami i głośno krzyczy. Jest ryzyko, że np. Uderzy mnie podczas kłótni? Jak sprawdzić jego zachowanie?

Porada

Zanim zaangażujesz się głębiej, obserwuj jego reakcje w stresujących sytuacjach, oceń, czy potrafi kontrolować emocje, porozmawiaj z nim o jego wybuchach złości, wyraź swoje obawy, zapytaj, czy widzi problem, czy jest gotów pracować nad sobą, zasugeruj terapię, jeśli problem jest poważny, postaw granice, jasno komunikuj, co jest dla ciebie akceptowalne, a co nie, zwróć uwagę na to, jak reaguje na twoje granice, czy je szanuje, porozmawiaj z osobami z jego otoczenia, zapytaj o jego zachowanie w różnych sytuacjach, zaufaj swojej intuicji, jeśli czujesz zagrożenie, wycofaj się, bezpieczeństwo jest najważniejsze, nie bagatelizuj żadnych sygnałów ostrzegawczych, porywczość może przerodzić się w agresję, pamiętaj, że masz prawo do spokojnego i bezpiecznego związku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close