Covid a problemy menstruacyjne

Pytanie na forumODP
Covid a problemy menstruacyjne
forumForum » Pytania zakupowe
flagData pytania:2021-12-14 09:45:36
flagAktualizacja:2025-09-09 08:32:26
Pytanie użytkownika

Trzy miesiące temu przeszłam covid. Przeszłam w miarę łagodnie, nie miałam duszności. Jednak zauważyłam, że od trzech miesięcy moje miesiączki są bardzo nieregularne i bardzo skąpe. Wcześniej bolał mnie bardzo brzuch podczas okresu i miesiączki były bardzo obfite. Teraz prawie w ogóle nie wiem, że miesiączkuję. Czy któraś z Was miała podobnie?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Problem nieregularnych i skąpych miesiączek po przebytym COVID-19 wymaga konsultacji lekarskiej, bowiem infekcja wirusowa mogła wpłynąć na gospodarkę hormonalną, dlatego warto rozważyć wizytę u ginekologa, który zleci odpowiednie badania, oceni stan zdrowia i wykluczy inne możliwe przyczyny zaburzeń, takie jak stres, zmiany wagi, problemy z tarczycą lub inne schorzenia, ważne jest, aby poinformować lekarza o przebytym COVID-19 i zaobserwowanych zmianach w cyklu menstruacyjnym, ponieważ może to pomóc w postawieniu diagnozy i dobraniu odpowiedniego leczenia, można również skonsultować się z endokrynologiem, aby ocenić funkcjonowanie układu hormonalnego, istotne jest także prowadzenie zdrowego trybu życia, dbanie o odpowiednią dietę i redukcję stresu, co może wspomóc regulację cyklu menstruacyjnego.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Problem nieregularnych i skąpych miesiączek po przebytym COVID-19 wymaga konsultacji lekarskiej, bowiem infekcja wirusowa mogła wpłynąć na gospodarkę hormonalną, dlatego warto rozważyć wizytę u ginekologa, który zleci odpowiednie badania, oceni stan zdrowia i wykluczy inne możliwe przyczyny zaburzeń, takie jak stres, zmiany wagi, problemy z tarczycą lub inne schorzenia, ważne jest, aby poinformować lekarza o przebytym COVID-19 i zaobserwowanych zmianach w cyklu menstruacyjnym, ponieważ może to pomóc w postawieniu diagnozy i dobraniu odpowiedniego leczenia, można również skonsultować się z endokrynologiem, aby ocenić funkcjonowanie układu hormonalnego, istotne jest także prowadzenie zdrowego trybu życia, dbanie o odpowiednią dietę i redukcję stresu, co może wspomóc regulację cyklu menstruacyjnego.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close