Podatek od zakupu auta

forum | Forum » Pytania podatkowe | |
flag | Data pytania: | 2021-12-14 09:33:48 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:04:17 |
3 miesiące temu kupiłam auto. Złożyłam w Urzędzie Skarbowym deklarację PCC3 zaraz po zakupie. Jednak zapomniałam, że powinnam zapłacić podatek. Przypomniałam sobie dziś, kiedy znalazłam deklarację. Czy coś mi grozi za nie zapłacenie podatku w terminie? Czy mogę jeszcze zapłacić czy lepiej iść do urzędu i próbować załagodzić sytuację?
Proponuje się natychmiastowe uregulowanie zaległego podatku od czynności cywilnoprawnych, doliczając ustawowe odsetki za zwłokę od terminu płatności. Kluczowe jest niezwłoczne złożenie pisma zawiadamiającego o tzw. czynnym żalu do właściwego Urzędu Skarbowego, co może skutecznie uchronić przed nałożeniem kary skarbowej lub znacznie ją zminimalizować. W treści pisma należy szczegółowo opisać okoliczności opóźnienia, podkreślając pomyłkę i dobrowolne działanie mające na celu naprawienie błędu, zanim organ podatkowy wszczął postępowanie. Samodzielne podjęcie tych kroków świadczy o dobrej woli i zazwyczaj jest pozytywnie rozpatrywane, prowadząc do załagodzenia sytuacji bez konieczności osobistej wizyty w urzędzie w celu "załatwiania sprawy", choć jest ona również możliwa.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Co zmienia w podatkach Polski Ład ? » | |
library_books Co nowy ład wprowadza w podatkach? » | |
library_books Pracowałam za granicą, jak powinnam się z tego rozliczyć? » |
|