Podatek od zakupu auta

Pytanie na forumODP
Podatek od zakupu auta
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2021-12-14 09:33:48
flagAktualizacja:2025-09-09 07:04:17
ID: 6581f020ebb45

3 miesiące temu kupiłam auto. Złożyłam w Urzędzie Skarbowym deklarację PCC3 zaraz po zakupie. Jednak zapomniałam, że powinnam zapłacić podatek. Przypomniałam sobie dziś, kiedy znalazłam deklarację. Czy coś mi grozi za nie zapłacenie podatku w terminie? Czy mogę jeszcze zapłacić czy lepiej iść do urzędu i próbować załagodzić sytuację?

Porada

Proponuje się natychmiastowe uregulowanie zaległego podatku od czynności cywilnoprawnych, doliczając ustawowe odsetki za zwłokę od terminu płatności. Kluczowe jest niezwłoczne złożenie pisma zawiadamiającego o tzw. czynnym żalu do właściwego Urzędu Skarbowego, co może skutecznie uchronić przed nałożeniem kary skarbowej lub znacznie ją zminimalizować. W treści pisma należy szczegółowo opisać okoliczności opóźnienia, podkreślając pomyłkę i dobrowolne działanie mające na celu naprawienie błędu, zanim organ podatkowy wszczął postępowanie. Samodzielne podjęcie tych kroków świadczy o dobrej woli i zazwyczaj jest pozytywnie rozpatrywane, prowadząc do załagodzenia sytuacji bez konieczności osobistej wizyty w urzędzie w celu "załatwiania sprawy", choć jest ona również możliwa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close