Badanie ginekologiczne

Pytanie na forumODP
Badanie ginekologiczne
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-21 19:46:13
flagAktualizacja:2025-09-09 08:52:26
ID: 6581f01f83935

Nigdy nie byłam u ginekologa, ale bede musiała iść, bo jakiś dziwny okres mam ostatnio i nie wiem dlaczego:/Czy któraś z Was może mi powiedzieć jak wygląda takie badanie ginekologiczne? Czy to boli?

Porada

Wizyta u ginekologa może budzić obawy, szczególnie przy pierwszej wizycie, jednak warto pamiętać, że lekarz jest po to, by pomóc, badanie ginekologiczne zazwyczaj nie jest bolesne, choć może być odczuwane jako niekomfortowe, ważne jest, by wybrać lekarza, któremu się zaufa, warto poczytać opinie w internecie, zapytać znajomych o polecenie, podczas wizyty lekarz przeprowadzi wywiad, zapyta o cykl menstruacyjny, przebyte choroby, dolegliwości, następnie przeprowadzi badanie na fotelu ginekologicznym, obejmujące wziernikowanie, badanie palpacyjne, ewentualnie pobranie cytologii, w razie niepokojących objawów lekarz może zlecić dodatkowe badania, takie jak USG, ważne jest, by podczas wizyty zadawać lekarzowi pytania, rozwiewać wątpliwości, dzięki temu wizyta będzie mniej stresująca, a pacjentka poczuje się bardziej komfortowo.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close