Ból głowy w ciąży

Pytanie na forumODP
Ból głowy w ciąży
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-21 20:32:02
flagAktualizacja:2025-09-09 08:52:26
ID: 6581f01f85000

Jestem w czwartym miesiącu ciąży i od dwóch tygodni dość często boli mnie głowa. Nie wiem jak sobie z tym radzić i co może być przyczyną? Oczywiście nie chce brać żadnych leków. Któraś z Was miała podczas ciąży taki problem?

Porada

Bóle głowy w drugim trymestrze ciąży są częstą dolegliwością, nierzadko związaną ze zmianami hormonalnymi, odwodnieniem lub stresem. Rozwiązaniem może być dbałość o regularne nawadnianie organizmu, unikanie przemęczenia oraz zapewnienie sobie odpowiedniej ilości snu w dobrze przewietrzonym pomieszczeniu. Doraźnie ulgę przynoszą zimne okłady na czoło i kark, delikatny masaż skroni, a także techniki relaksacyjne, takie jak spokojne, głębokie oddychanie. Kluczowa jest jednak konsultacja z lekarzem prowadzącym, ponieważ nawracające lub silne bóle mogą wymagać diagnostyki w celu wykluczenia poważniejszych przyczyn.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close