Brzydki zapach z ust
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-10 22:11:28 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:53:12 |
Wydaje mi się, że brzydko pachnie mi z ust, co prawda nie jestem pewien, ale jak ja to czuję, na pewno czują też inni. Guma czy cokolwiek podobnego pomaga jedynie na chwilę. Myję zęby i nie mam żadnych ubytków. Jak mogę pozbyć się problemu? Lekarz rodzinny podsunął tylko zmianę diety, ale ja nie gustuję w żadnych śmierdzących produktach.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Problem nieświeżego oddechu może mieć różne przyczyny, warto więc zacząć od dokładnej diagnostyki, obejmującej konsultację stomatologiczną, w celu wykluczenia problemów z dziąsłami, próchnicy ukrytej, konieczne może być również skaling i piaskowanie, usuwające kamień nazębny, stanowiący siedlisko bakterii, powodujących nieprzyjemny zapach, dodatkowo, warto skonsultować się z laryngologiem, gdyż infekcje zatok, gardła, migdałków również mogą być przyczyną problemu, istotne jest także regularne czyszczenie języka specjalną szczoteczką lub skrobakiem, ponieważ na jego powierzchni gromadzą się bakterie, dieta powinna być bogata w błonnik, wspomagający trawienie, należy unikać długotrwałych przerw między posiłkami, powodujących suchość w ustach, sprzyjającą rozwojowi bakterii, można rozważyć stosowanie płukanek do ust bez alkoholu, który wysusza śluzówkę, a w przypadku utrzymującego się problemu, lekarz może zlecić badania w kierunku chorób metabolicznych lub problemów z układem pokarmowym.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Problem nieświeżego oddechu może mieć różne przyczyny, warto więc zacząć od dokładnej diagnostyki, obejmującej konsultację stomatologiczną, w celu wykluczenia problemów z dziąsłami, próchnicy ukrytej, konieczne może być również skaling i piaskowanie, usuwające kamień nazębny, stanowiący siedlisko bakterii, powodujących nieprzyjemny zapach, dodatkowo, warto skonsultować się z laryngologiem, gdyż infekcje zatok, gardła, migdałków również mogą być przyczyną problemu, istotne jest także regularne czyszczenie języka specjalną szczoteczką lub skrobakiem, ponieważ na jego powierzchni gromadzą się bakterie, dieta powinna być bogata w błonnik, wspomagający trawienie, należy unikać długotrwałych przerw między posiłkami, powodujących suchość w ustach, sprzyjającą rozwojowi bakterii, można rozważyć stosowanie płukanek do ust bez alkoholu, który wysusza śluzówkę, a w przypadku utrzymującego się problemu, lekarz może zlecić badania w kierunku chorób metabolicznych lub problemów z układem pokarmowym.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Tabletki dzień po » | |
| library_books Ile kroków dziennie powinno się robić? » | |
| library_books Cukrzyca ciążowa » |
|