Co robić jeśli widzę, że robią mi się haluksy?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-09-26 21:18:05 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:54:31 |
Zauważyłam, że mam lekko wykrzywioną kość na stopie. Niestety jest to genetyczne, bo moja mama ma dość spore haluksy. Co robić, żeby się nie powiększyły?
W przypadku zauważenia pierwszych oznak haluksów, zalecana jest konsultacja z lekarzem ortopedą lub podologiem, specjalista oceni stopień deformacji, zaleci odpowiednie badania, w tym RTG stopy, w celu oceny stanu kości, istotne jest noszenie wygodnego obuwia z szerokim przodem, które nie uciska palców, można stosować wkładki ortopedyczne, które odciążają przodostopie i korygują ustawienie stopy, pomocne są ćwiczenia wzmacniające mięśnie stóp i łydek, poprawiające ich stabilizację, można również rozważyć stosowanie aparatów korekcyjnych na noc, które delikatnie prostują paluch, ważne jest unikanie długotrwałego stania i chodzenia w butach na wysokim obcasie, które obciążają przodostopie i sprzyjają powstawaniu haluksów, regularne wizyty u specjalisty i stosowanie się do jego zaleceń mogą spowolnić rozwój deformacji, a nawet zapobiec konieczności interwencji chirurgicznej.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
---|---|---|
Kup sobie taki specjalny separator na haluksy żeby się nie pogarszało, średnio przyjemne to no ale cóż :/ Ocena: 1 |
library_books Jak robić nasiadówki na pęcherz? » | |
library_books Środek na bolące zęby » | |
library_books Dobry ortodonta w Częstochowie » |
|