Co robić jeśli widzę, że robią mi się haluksy?

Pytanie na forumODP
Co robić jeśli widzę, że robią mi się haluksy?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-09-26 21:18:05
flagAktualizacja:2025-09-09 08:54:31
ID: 6581f01eccbbe

Zauważyłam, że mam lekko wykrzywioną kość na stopie. Niestety jest to genetyczne, bo moja mama ma dość spore haluksy. Co robić, żeby się nie powiększyły?

Porada

W przypadku zauważenia pierwszych oznak haluksów, zalecana jest konsultacja z lekarzem ortopedą lub podologiem, specjalista oceni stopień deformacji, zaleci odpowiednie badania, w tym RTG stopy, w celu oceny stanu kości, istotne jest noszenie wygodnego obuwia z szerokim przodem, które nie uciska palców, można stosować wkładki ortopedyczne, które odciążają przodostopie i korygują ustawienie stopy, pomocne są ćwiczenia wzmacniające mięśnie stóp i łydek, poprawiające ich stabilizację, można również rozważyć stosowanie aparatów korekcyjnych na noc, które delikatnie prostują paluch, ważne jest unikanie długotrwałego stania i chodzenia w butach na wysokim obcasie, które obciążają przodostopie i sprzyjają powstawaniu haluksów, regularne wizyty u specjalisty i stosowanie się do jego zaleceń mogą spowolnić rozwój deformacji, a nawet zapobiec konieczności interwencji chirurgicznej.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Kup sobie taki specjalny separator na haluksy żeby się nie pogarszało, średnio przyjemne to no ale cóż :/
Ocena: 1
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close