Czy można przesadzić z sokiem z marchwi?
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-25 15:11:34 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 08:56:50 |
Piję często sok z marchewki, mam dzięki temu bardzo ładną skórę, jakby lekko muśniętą słońcem :) Koleżanka powiedziała mi, żebym nie piła go aż tyle, bo można przesadzić i skóra stanie się pomarańczowa. Czy to prawda??
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Spożywanie soku z marchwi w nadmiernych ilościach może prowadzić do karotenemii, objawiającej się pomarańczowym zabarwieniem skóry, szczególnie dłoni i stóp, dlatego warto zachować umiar, monitorując kolor skóry, obserwując ewentualne zmiany. Zaleca się ograniczenie spożycia soku z marchwi do rozsądnych porcji, uwzględniając indywidualną tolerancję organizmu, konsultacja z lekarzem lub dietetykiem może pomóc w ustaleniu odpowiedniej ilości, zapobiegając niepożądanym efektom, nadmiar beta-karotenu nie jest szkodliwy, ale zmiana koloru skóry może być sygnałem do zmniejszenia ilości spożywanego soku, dla zachowania zdrowia i estetycznego wyglądu.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Spożywanie soku z marchwi w nadmiernych ilościach może prowadzić do karotenemii, objawiającej się pomarańczowym zabarwieniem skóry, szczególnie dłoni i stóp, dlatego warto zachować umiar, monitorując kolor skóry, obserwując ewentualne zmiany. Zaleca się ograniczenie spożycia soku z marchwi do rozsądnych porcji, uwzględniając indywidualną tolerancję organizmu, konsultacja z lekarzem lub dietetykiem może pomóc w ustaleniu odpowiedniej ilości, zapobiegając niepożądanym efektom, nadmiar beta-karotenu nie jest szkodliwy, ale zmiana koloru skóry może być sygnałem do zmniejszenia ilości spożywanego soku, dla zachowania zdrowia i estetycznego wyglądu.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Picie alkoholu podczas okresu » | |
| library_books Co to jest celiakia? » | |
| library_books Problemy ze snem » |
|