Domowe sposoby leczenia zaparcia

Pytanie na forumODP
Domowe sposoby leczenia zaparcia
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2022-02-14 17:55:45
flagAktualizacja:2025-09-09 09:00:26
ID: 6581f02176182

Zdarzają mi się od czasu do czasu zaparcia i wtedy muszę się posilać tabletkami z apteki. Słyszałem, że są specyfiki domowe, które można stosować w chwilowych zaparciach. Ja ze swojego domu wyniosłem dobry w miarę sposób polegający na podawaniu soku z jagód w odpowiedniej proporcji. Czy Wy może znacie coś innego?

Porada

Proponujemy kompleksowe podejście do okazjonalnych zaparć, minimalizujące użycie farmaceutyków, opierające się na naturalnych metodach. Kluczowe jest zwiększenie błonnika w diecie, wprowadzając warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, co wspiera perystaltykę jelit. Niezbędne jest też odpowiednie nawodnienie organizmu, gdyż woda zmiękcza stolec, ułatwiając pasaż. Regularna aktywność fizyczna usprawnia układ pokarmowy. Warto eksperymentować z domowymi specyfikami, takimi jak suszone śliwki, siemię lniane, ziołowe napary, zawsze obserwując reakcję organizmu, aby znaleźć skuteczne i bezpieczne rozwiązania. To zapewni komfort trawienny bez ciągłego sięgania po apteczne środki.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Błonnik, jedz dużo błonnika! Powodem zaparć jest dieta uboga w błonnik.
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close