Problem z paznokciami

Pytanie na forumODP
Problem z paznokciami
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-26 22:27:51
flagAktualizacja:2025-09-09 09:14:28
ID: 6581f01ff1546

Mam żółtawe, kruszące się paznokcie u rąk. Poza tym nic mnie nie boli, nie swędzi, czy, więc to może być grzybica? Paznokcie u stóp wyglądają normalnie, ale mam wrażenie, że stały się bardziej łamliwe niż kiedyś. Nie chodzę na basen i nie korzystam z niczyjego obuwia. Jeśli to grzybica… Czy są jakieś badania, by ją ewentualnie wykluczyć?

Porada

Żółtawe, kruszące się paznokcie u rąk mogą wskazywać na infekcję grzybiczą, jednak brak bólu i swędzenia nie wyklucza innych przyczyn, takich jak niedobory witamin, urazy mechaniczne, czy choroby ogólnoustrojowe, dlatego warto rozważyć konsultację z lekarzem dermatologiem, który oceni stan paznokci i zleci odpowiednie badania, na przykład badanie mykologiczne, pozwalające potwierdzić lub wykluczyć obecność grzybów, dodatkowo łamliwość paznokci u stóp, mimo ich normalnego wyglądu, również powinna być wzięta pod uwagę podczas diagnostyki, lekarz może również zalecić badania krwi, aby ocenić ogólny stan zdrowia i wykluczyć inne potencjalne przyczyny problemów z paznokciami, wczesna diagnoza i odpowiednie leczenie są kluczowe dla poprawy stanu paznokci i zapobiegania dalszym komplikacjom.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close