Problem z paznokciami

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-26 22:27:51 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:14:28 |
Mam żółtawe, kruszące się paznokcie u rąk. Poza tym nic mnie nie boli, nie swędzi, czy, więc to może być grzybica? Paznokcie u stóp wyglądają normalnie, ale mam wrażenie, że stały się bardziej łamliwe niż kiedyś. Nie chodzę na basen i nie korzystam z niczyjego obuwia. Jeśli to grzybica… Czy są jakieś badania, by ją ewentualnie wykluczyć?
Żółtawe, kruszące się paznokcie u rąk mogą wskazywać na infekcję grzybiczą, jednak brak bólu i swędzenia nie wyklucza innych przyczyn, takich jak niedobory witamin, urazy mechaniczne, czy choroby ogólnoustrojowe, dlatego warto rozważyć konsultację z lekarzem dermatologiem, który oceni stan paznokci i zleci odpowiednie badania, na przykład badanie mykologiczne, pozwalające potwierdzić lub wykluczyć obecność grzybów, dodatkowo łamliwość paznokci u stóp, mimo ich normalnego wyglądu, również powinna być wzięta pod uwagę podczas diagnostyki, lekarz może również zalecić badania krwi, aby ocenić ogólny stan zdrowia i wykluczyć inne potencjalne przyczyny problemów z paznokciami, wczesna diagnoza i odpowiednie leczenie są kluczowe dla poprawy stanu paznokci i zapobiegania dalszym komplikacjom.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Co wysusza skórę? » | |
library_books Dlaczego warto jeść truskawki? » | |
library_books Co na ból zęba? » |
|