Furaginum a karmienie piersią

Pytanie na forumODP
Furaginum a karmienie piersią
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-10 21:04:33
flagAktualizacja:2025-09-09 09:01:26
Pytanie użytkownika

Złapało mnie jakieś zapalenie dróg moczowych, z reguły stosowałam wtedy furagine i mi pomagało. Tylko, że teraz karmię moje czteromiesięczne dziecko i nie wiem czy mogę ją wziąć. Czy przenika ona do mleka? Może zaszkodzić małej?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W przypadku zapalenia dróg moczowych u matki karmiącej piersią, konieczna jest konsultacja z lekarzem, furaginum może przenikać do mleka matki, potencjalnie wpływając na niemowlę, dlatego samodzielne stosowanie leku jest niewskazane. Należy rozważyć alternatywne, bezpieczne dla dziecka metody leczenia, lekarz może zalecić inne preparaty, które są dozwolone podczas laktacji, uwzględniając korzyści dla matki i minimalizując ryzyko dla dziecka. Istotne jest monitorowanie stanu zdrowia dziecka, obserwacja ewentualnych objawów niepożądanych, szybka reakcja w przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących symptomów, tylko lekarz może podjąć decyzję o wdrożeniu odpowiedniej terapii. Bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze, dlatego decyzja o leczeniu powinna być podjęta po dokładnej analizie sytuacji, uwzględniając wszystkie aspekty zdrowotne matki i dziecka.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W przypadku zapalenia dróg moczowych u matki karmiącej piersią, konieczna jest konsultacja z lekarzem, furaginum może przenikać do mleka matki, potencjalnie wpływając na niemowlę, dlatego samodzielne stosowanie leku jest niewskazane. Należy rozważyć alternatywne, bezpieczne dla dziecka metody leczenia, lekarz może zalecić inne preparaty, które są dozwolone podczas laktacji, uwzględniając korzyści dla matki i minimalizując ryzyko dla dziecka. Istotne jest monitorowanie stanu zdrowia dziecka, obserwacja ewentualnych objawów niepożądanych, szybka reakcja w przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących symptomów, tylko lekarz może podjąć decyzję o wdrożeniu odpowiedniej terapii. Bezpieczeństwo dziecka jest najważniejsze, dlatego decyzja o leczeniu powinna być podjęta po dokładnej analizie sytuacji, uwzględniając wszystkie aspekty zdrowotne matki i dziecka.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close