Inhalacja z soli kuchennej jak zrobić?

Pytanie na forumODP
Inhalacja z soli kuchennej jak zrobić?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-24 12:17:55
flagAktualizacja:2025-09-09 09:03:26
ID: 6581f01fb372b

Mam już dość aptecznych kropli do nosa. Od miesiąca, jak nie dłużej borykam się z zapchanym nosem i bólem zatok. Słyszałam, że pomocne są inhalacje z soli kuchennej. Jak je wykonać? Jakie proporcje będą najlepsze? Jaka powinna być częstotliwość takich inhalacji. Czy ktoś z was ma doświadczenie w leczeniu przewlekłego kataru inhalacjami?

Porada

Inhalacje z soli kuchennej to sprawdzony domowy sposób na przewlekły katar oraz ból zatok, stanowiący alternatywę dla aptecznych kropli. Aby je wykonać, zagotuj litr wody, a następnie rozpuść w niej jedną łyżkę stołową soli niejodowanej, co stworzy roztwór wspomagający udrożnienie dróg oddechowych. Po lekkim ostygnięciu, ostrożnie wdychaj parę przez nos i usta przez dziesięć do piętnastu minut, przykrywając głowę ręcznikiem. Zaleca się powtarzanie tej procedury dwa do trzech razy dziennie, co może przynieść ulgę w oddychaniu i zmniejszyć obrzęk. Wielu ludzi doświadcza poprawy, ale to metoda wspomagająca. Jeśli objawy nie ustępują, zawsze skonsultuj się z lekarzem, aby uzyskać właściwą diagnozę i leczenie.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close