Dieta na zdrową wątrobę
| forum | Forum » Pytania dietetyczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-24 12:15:20 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 04:15:11 |
Zrobiłam sobie profilaktyczne badania i okazało się, że mam podwyższone wyniki wątrobowe. Nie chciałabym brać od razu leków, pomyślałam, że spróbuję je zmniejszyć odpowiednią dietą. Podpowiedzcie co mogę jeść, by uzdrowić wątrobę? Jakich potraw najlepiej unikać i co wyeliminować z diety? Może ktoś pomógłby mi rozpisać dietę dla zdrowej wątroby?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
W celu poprawy wyników wątrobowych, warto skupić się na diecie bogatej w warzywa i owoce, szczególnie te o działaniu przeciwzapalnym, takie jak buraki, brokuły i jagody, należy również spożywać chude białka, ryby i drób, unikając smażonych potraw i tłustego mięsa, ważne jest wyeliminowanie alkoholu i ograniczenie spożycia cukrów prostych, słodkich napojów oraz przetworzonej żywności, można rozważyć włączenie do diety ostropestu plamistego, który wspomaga regenerację wątroby, warto pić dużo wody i regularnie spożywać posiłki, bogate w błonnik, wspierające trawienie, konsultacja z dietetykiem może pomóc w opracowaniu indywidualnego planu żywieniowego, dostosowanego do potrzeb i preferencji, uwzględniającego aktualne wyniki badań.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
W celu poprawy wyników wątrobowych, warto skupić się na diecie bogatej w warzywa i owoce, szczególnie te o działaniu przeciwzapalnym, takie jak buraki, brokuły i jagody, należy również spożywać chude białka, ryby i drób, unikając smażonych potraw i tłustego mięsa, ważne jest wyeliminowanie alkoholu i ograniczenie spożycia cukrów prostych, słodkich napojów oraz przetworzonej żywności, można rozważyć włączenie do diety ostropestu plamistego, który wspomaga regenerację wątroby, warto pić dużo wody i regularnie spożywać posiłki, bogate w błonnik, wspierające trawienie, konsultacja z dietetykiem może pomóc w opracowaniu indywidualnego planu żywieniowego, dostosowanego do potrzeb i preferencji, uwzględniającego aktualne wyniki badań.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Dieta Atkinsa, jaki przykładowy jadłospis? » | |
| library_books Mam nadwagę 15 kilogramów » | |
| library_books Czy od lodów się tyje? » |
|